Pogovor:14. vlada Republike Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

To je stran za pogovor o izboljšanju članka 14. vlada Republike Slovenije.
Stran ni namenjena splošnim debatam o temi članka.

Pravila za članke

Prenos vsebine o PKP in epidemiji na ločene prispevke[uredi kodo]

Zdravo. Predlagam, da se vsebina poglavja Epidemija koronavirusa v večini prenese oz. združi z Pandemija koronavirusne bolezni 2019 v Sloveniji, ki že en čas sameva. Zdi se mi, da bo večina bralcev iskala dane podatke na posvečeni strani, prav tako pa je nesmiselno razbijati vsebino, ki bi lahko bila enotna in tako bolj pregledna, na več strani. Na strani o 14. vladi naj ostane zgolj povzetek splošnih/pomembnejših podatkov in vidnejših političnih ukrepov (npr. krizni štab ipd.), bralec pa naj bo za več podatkov preusmerjen z notranjo povezavo.

Predlagam, da se za PKP ustvari ločen wiki prispevek in se vsebino premakne in dopolni. Malo sem sicer v dvomih glede najbolj primernega naslova, glede na to, da se v medijih uporablja več fraz z različnimi stopnjami formalnosti. Jaz predlagam npr. "Protikoronski zakonski svežnji {v Sloveniji?} (PKP)" ali pa "Protikoronski zakonski paketi {v Sloveniji?} (PKP)"

LP, -J Jay Hodec (pogovor) 19:04, 28. februar 2021 (CET)

@Jay Hodec: Jay, prvič bom pridal en konstruktiven predlog. Ti tabele prenesi v moj peskovnik (Uporabnik:A09090091/peskovnik Covid-19), če želiš pa lahko kaj dodaš. Mi gre bolj počasi, se pa trudim bit natančen. O PKPjih pa lahko še malo modrujemo, mogoče če bi bolj podrobno opisali ukrepe takšne in drugačne. Kakšen komentar? --A09090091|(pogovor) 19:09, 28. februar 2021 (CET)
Glede na količino napisanega se mi zdi najbolj smotrno začeti vsebino direktno integrirati v glavni članek; prenos najprej v peskovnik in šele potem v glavni članek se mi zdi nepotrebno kompliciranje. Bo pa v vsakem primeru podvig ...
Glede PKP bi jaz kar premaknil trenutno vsebino kot je v nov prispevek ker je že kar dobro izdelana, spisal bi malo uvoda in potem širil vsebino pri posameznem PKP. Lahko bi dodali podpoglavja po posameznih PKP. Zanimivo bi mi bilo še omeniti sporne določbe/predloge in pa predloge, ki na koncu niso bili vključeni v svežnje. Tema se mi zdi pomembna in si zasluži ločen wiki prispevek.
LP, -J Jay Hodec (pogovor) 19:56, 28. februar 2021 (CET)
Mogoče malo kontraintuitvno ampak jaz sem spisal prvi mesec epidemije v peskovniku in ga bom nadomestil (vsebuje tudi delce starega). Tako ne bo potrebnega dolgega združevanja. Drugače pa pingam še @Pv21:, ker on največ prispeva k tem tabelam. Je pa to bolj kot ne projekt leta in nas je malo, ki to delamo in pripravljamo.
Predlagam tudi nekakšno podstran z statistikami (št. testov, hat testi, pcr testi, pozitivni,....). Zbiram predloge. --A09090091|(pogovor) 20:03, 28. februar 2021 (CET)
Mhm, slovenska wiki je precej opuščena in se zelo vidi, da tudi pri mnogih temah nacionalnega interesa/zanimanja ni prispevkov ali pa so kratki/neurejeni. Hkrati v SLO o takšnih temah težko najdeš nek pregleden povzetek, ne pa zgolj morje razčlenjenih medijskih poročil. Zdi se mi, da bi morali biti uporabniki še posebaj na tem področju najbolj aktivni, ker taki članki ne obstajajo na drugih wiki, od kjer bi jih lahko prevajali. Meni se zdi pametno, da bi se za družbeno dogajanje (aktualno in novejša zgodovina) v SLO naredilo kakšen posvečen wiki projekt, kjer bi se lahko koordiniralo dejavnost, ker težko en urejevalec sam sestavi prispevek pri bolj zahtevnih temah ...
LP, -J Jay Hodec (pogovor) 20:16, 28. februar 2021 (CET)
Torej si za? Kakršnakoli pomoč bi mi prišla prav. Je pa zanimivo da AFAIK nimam projekta v stilu Wikipedija:WikiProjekt Slovenija. Je pa naš pandemski članek preveden v angleščino. LP, A09 --A09090091|(pogovor) 20:29, 28. februar 2021 (CET)

V glavnem ... Tabele v vsakem primeru spadajo v glavni članek o pandemiji, in se ravno lepo ujemajo; pri 14. vladi so le za 2. val, pri pandemiji pa zgolj za 1. Ne vem natančno, kako imaš v mislih stvar izvesti prek peskovnika, ampak to raje prepuščam tebi, glavno da konča na neki točki na glavnem članku.

Prenos vsebine glede 2. vala bi moral biti tudi precej "straight forward", ker je spet lukna v glavnem članku, tako da ni treba niti kaj dosti združevati. Bom poskusil še malo razširiti in urejati vsebino, bom pa videl, kako bom s časom. Zanimivo bi bilo vključiti še podatke o npr. sporih glede odprtja šol, zgodnjih fazah in "zdravnikih na smučanju", razvoju testiranja, skeptikih, cepilnem načrtu, novih sevih ...

-J Jay Hodec (pogovor) 22:42, 28. februar 2021 (CET)

Pozdrav obema! Podpiram in pohvalim vse izrečene namene po izboljšavah. Mogoče sem osebno skeptičen edino do prenosa teme o PKP na samostojno stran (če sem prav razumel). PKP-ji so v svojem bistvu strogo politični projekt, ki je odvisen od aktualne garniture. Ne gre toliko za zdravstveno stroko, ampak predvsem za politiko. Zato bi osebno to pustil tako kot je na strani 14. vlade. (pogovor) 09:57, 1. marec 2021 (CET)
@Pv21: Če pogledaš, PKP pmm niso samo to. V pandemskem članku tudi ni samo Tega pa tega petka so testirali toliko in toliko ljudi. Potrjenih je x okužb, ampak imam v planu nadgraditi z ukrepi: Dne 18.3. so ukinili javni transport. Se pa strinjam, da ne bi naredili članka za vsak PKP#, ker pride ven samo neka popolna škrbina. @Jay Hodec: Kakšni pomisleki? LP, A09
@Pv21: V mislih moramo imeti, da si lasten wiki prispevek zaslužijo vsebine, ki so vsebinsko zadosti obsežne in (predvsem) tematsko zadosti ločene od prispevka, v katerem so predhodno vključene. PKP-ji pomoje definitivno izpolnjujejo te pogoje. Prav tako bo bralec, ki išče informacije o PKP-jih, seveda iskal neodvisno stran; pogledati na stran za 14. vlado pomoje sploh pomisli ne.
Če se pa spustimo še malo v metafiziko ... PKP-ji pomoje niso specifičen projekt prav te vlade, temveč ukrepi, ki bi jih morala sprejeti vsaka oblast kot dolžnost upravljanja države. Prav tako naj bi svežnji predstavljali konsenzne ukrepe, ki niso striktno politični/ideološki. Sprejemajo jih tudi druge države, naprej pa se jih bi sprejemalo tudi, če bi prišlo do menjave politične oblasti oz. vlade (npr. če bi/bo uspel projekt KUL). V slednjem primeru bi verjetno postalo še bolj očitno, zakaj je smiselno PKP ukrepe zbrati na enem mestu, ne pa na prispevkih dveh vlad ločeno.
LP, -J Jay Hodec (pogovor) 17:50, 1. marec 2021 (CET)
@Jay Hodec:, tu se ne strinjam popolnoma. PKP-ji so politični projekt, ker so odvisni predvsem od volje in usmerjenosti politične garniture. Trenutna je tako denimo bolj naklonjena samemu gospodarstvu in nekoliko manj recimo NVO-jem. V primeru garniture KUL bi bila ta porazdelitev verjetno nekoliko drugačna. Podobno je z temeljnim dohodokom duhovnikom, študentom. Strnjeno, hočem reči, da gre za to, da bi bili neki osnovni ukrepi (kot je financiranje izpada dohodka, odsotnost od dela) seveda ukrepi vseh vlad, vednarle pa je pomemben del PKP-jev odvisen od volje in usmerjenosti vlade. Vsebino bi zato pustil tu in o morebitni prestavitvi razmišljal ob morebitni menjavi vlade. (pogovor)
Se strinjam, da je dejanska vsebina PKP seveda odvisna od teženj aktualne oblasti (kar je razvidno že iz kontroverznih določil ki si jih omenil in posledičnega spora med koalicijo in opozicijo). Nikakor pa ne gre v osnovi za nek prostovoljen samopobuden projekt vlade, katerega obstoj bi bil vezan na to ali ono politično opcijo.
Jaz predlagam, da bi se vsebina prenesla na ločeno stran, tu pa bi ostala povezava na glavno stran s kratkim povzetkom. To se mi zdi smiselno že zaradi obsežnosti besedila in specifičnosti in poglobljenosti teme/vsebine. Ločen prispevek se mi zdi na sploh smiselen ob vsakem političnem projektu takšne obsežnosti in pomembnosti, ki ni neposredno vezan na proceduralno naravo vlade (kot npr. izstop DeSUS iz koalicije ipd.).
-J Jay Hodec (pogovor) 20:23, 1. marec 2021 (CET)
@Pv21: Moje skromno mnenje je, da bi lahko v članku bolj natančno opisali ukrepe v stilu: Tone Jereb predlagal to, ampak ga je Janez Novak zavrnil. Lahko bi se o tem poglobljeno razpisali. V našem članku pa lahko nardimo povzetek, tako kot je praksa pri izbranih člankih. Tukaj so bolj povzetki: Namenilo se je tolk in toliko majljonov za tole, pa tole in tole. --A09090091|(pogovor) 20:37, 1. marec 2021 (CET)

@A09090091: Kot sem že omenil, bi poskusil jaz pri PKP dodati pri vsakem še nekaj vrstic o sporih glede predlaganih/sprejetih določil posameznega svežnja (kar - če prav razlagam - predlagaš tudi ti). Ker se ne glasuje za posamezen zakon temveč za cel sveženj je tema še toliko bolj relevantna. V primeru ločenega prispevka za PKP nam je omogočeno tudi večje število podpoglavji, kjer bi lažje podrobneje razdelali posamezne teme danega svežnja, kar pa bi v trenutnem stanju prenatrpala kazalo ...

-J Jay Hodec (pogovor) 20:47, 1. marec 2021 (CET)

Jap, jap. Predlagam, da zakopljem bojno sekiro proti tebi. Upam, da mi ne zameriš z mojimi prejšnjimi pripombami ;). Tukaj se bolj gre za tisto, kot če bi v članku Johna Smitha opisal še strukturo Titanika. Predlagam, da vsi skupaj nekaj napišemo; da se ne boš/m/ matral. Verjetno bodo posamezni svežnji 1. nivo, predlogi, glasovanje pa 2. nivo. Verjetno bi bilo pametno narediti en pregled, koliko jih je bilo za 1., kdo so bili, ipd. --A09090091|(pogovor) 20:57, 1. marec 2021 (CET)
Hmph, sploh nisem vedel, da se je godil kak boj, ampak vseeno pozdravljam, da se je končal.
Glede podpoglavji bomo morali razmisliti, kako jih zastaviti, da ne bo vsebina delno padla pod več podpoglavij. Jaz bi predlagal najprej uvod v enem/nekaj odstavkih pod glavnim naslovom z splošnimi (proračunska teža, morda površinski povzetek vsebine) in proceduralnimi (datum priprave in glasovanja, rezultat glasovanja) podatki (priprava, sprejem), potem /* Vsebina */ z morebitnimi pod-podpoglavji in /* Razprava */ ali pa /* Kontroverze */ za razpravo o spornih določbah. Nekam vmes lahko vtaknemo še predlagane določbe, ki niso bile vključene v končni zakon. Če bo smiselno, lahko vključimo še ločeno, "meta"-poglavje o celostnih vplivih na npr. proračun, zaposlenost, pa mednarodne primerjave.
Čakam še končen odgovor Pv21, da ne začnemo brez njegovega soglasja. Lahko pa za komentar vprašamo še druge uporabnike.
-J Jay Hodec (pogovor) 21:12, 1. marec 2021 (CET)
Sem dodal obvestilce na vrh strani, za tomahavk pa oprosti; samo zdelo se mi je in sem rajši preveril, da mi nisi kaj zameril. Imam rad čiste račune. Rezultate glasovanja pa za vsak predlog (ukrep). Jaz se z zgornjim okvirno strinjam. @Pv21: Komentarji? --A09090091|(pogovor) 21:19, 1. marec 2021 (CET)
Živjo. Mislim, da sta zadevo dobro dogovorila, tako da nimam nič proti. Kot si predlagal @Jay Hodec:, pa naj na strani vlade ostane krajši opis in povezava. Alles klar! Pv21 (pogovor) 08:47, 2. marec 2021 (CET)
OK, odlično! Zdaj pa najtežji del: kako sploh poimenovati stran za PKP? Meni se zdi še najbolje Protikoronski zakonski paketi (PKP) ali pa Paketi ukrepov za omilitev posledic epidemije (PKP), pa v uvodu še uradno dolgo ime in še vsa kolokvialna imena v oklepaju. Glede na to, da uradno ime ni zelo dolgo, lahko uporabimo v naslovu kar slednjega.
Prav tako pa se mi zdi pri strani o pandemiji koronavirusa dobro, da bi se ločilo vsebino na kronologijo poteka epidemije samo z omembami okrepov, ko stopijo v veljavo, ločeno pa npr. poglavje /* Ukrepi */, kjer bi se jih podrobneje razdelalo vključno z javno razpravo o predlaganih ukrepih. Ločeno bi dodal še npr. poglavje /* Družba */, kjer bi omenil npr. lažne SMS-je, proteste za odprtje šol, ipd.
LP, -J Jay Hodec (pogovor) 20:43, 2. marec 2021 (CET)
@Jay Hodec: S tvojim zadnjim se ne strinjam povsem. Ali bi res pisali, kako so 18. marca ugasnili avtobusni promet in potlej iskali še odzive drugih (ki so bili proti). Zdi se mi, da bo tole težko; saj sem med razsikovanjem ugotovil, da imata le Siol in RTV kolikor toliko spodoben iskalnik po dnevih, ki bi prišel prav, saj iščemo podatke za celo leto nazaj. Pa še ta mi je navrgel 2500 člankov, ki pa so segali od prejšnjega tedna do 2016. Ne vem kako bi se tega lotil, da bi bilo podprto z viri. Za poimenovanje se mi pa najbolj zdi prvi predlog. --A09090091|(pogovor) 20:53, 2. marec 2021 (CET)

Ne predstavljam si, kako bi lahko brez ločenega poglavja bolj podrobno razdelali posamezne ukrepe (npr. aplikacija, zaprtje šol). Nikakor ne pravim, da bi nujno v ločeno poglavje premaknili vse ukrepe po podpoglavjih, je pa to definitivno smiselno v primeru, ko gre za bolj kompleksen ukrep, ki se je čez čas spreminjal in/ali bil deležen obsežnejše razprave. Vseeno bi bila morda smiselna ločena kronologija ukrepov, o čemer mogoče naknadno razmislimo. Zdi se mi tudi smiselno povezavo iz te strani (14. vlada RS) narediti na poglavje /* Ukrepi */.

Tudi jaz sem opazil, da interni iskalniki posameznih časopisov niso ravno dobri. Tu pa lahko do neke mere pomaga google, ker se lahko brskanje omeji na določen vir (t.j. spletno mesto) in časovno obdobje. Tako je količina prispevkov obvladljiva.

-J Jay Hodec (pogovor) 21:08, 2. marec 2021 (CET)

@Jay Hodec: Lahko se domenimo za katere ukrepe bi podrobneje predstavili. Zaenkrat Predlagam zaprtje šol. Ne zdi se mi smiselno podrobneje opisovati aplikacije, bi pa dal tudi poglavje /* Vojni dobičkarji */ ali kaj podobnega (maske, fake cepivo, kremice ipd. ki "delovale" proti kovidu). Lahko pa damo še malo protestnikov (ni treba vsega, samo najnujnejše) in pa prehode meje z Italijo in Hrvaško. Predlagam tudi, da damo eno poglavje, verjetno v /* Družba */, namenjeno DARSU in njegovim obnovam. --A09090091|(pogovor) 11:21, 3. marec 2021 (CET)
@A09090091: Aplikacija in štab sta že trenutno spisana tule (14. vlada), tako da meni se jih zdi smiselno premakniti na /* Ukrepi */ pod pandemijo. Tu bi dodal še kako poglavje o mednarodnih primerjavah učinkovitosti ukrepov, stanju v DSO-jih ipd.
Glede DARS-a ne vem čisto, kaj misliš - te obtožbe korupcije z NSi/Skytollom? To bi bilo pomoje bolj za ločen prispevek, ker nima ravno veze z COVID epidemijo. Je pa stvar še precej nezrela, tako da vprašanje, če je standard pomembnosti sploh dosežen; morda potem smiselno še malo počakati do epiloga, pa da vidimo, če je kaj na domnevni navezi SDS-Skytoll-POPTV, itd.
Oufff, glede vojnih dobičkarjev pa ... Jaz sem pred časom že zaštartal pisanje zasnuka ločene strani o tem, in sicer: Afere pri nabavi medicinske opreme med epidemijo koronavirusa v Sloveniji ("working title"). Imam tudi mapo prispevkov na to temo, ki jih moram pregledati in vključiti ... Je pa to tako zajetna tema, da če bom želel do konca spisati celosten pregled, bom rabil vsaj 1 teden neprestanega dela od jutra do večera. Toliko časa še eno obdobje ne bom imel; ta podvig planiram morda za čez poletje. Tudi verjetno boljše, da počakam, da se že prah poleže in se potem podam. Če želiš, lahko ločeno zaštartaš, pa te potem še jaz dopolnim, ne vem pa, če je smiselno tako obsežno temo kaj bolj razdelovati pod pandemijo. Meni se zdi bolj smiselno samo v največ nekaj odstavkih povzeti in preusmeriti na ločeno stran.
Po pravici povedano ugotavljam, da bom v prihodnjih mesecih verjetno zelo na tesno s časom, tako da se oproščam, če ne bom v kratkem kaj dosti pripomogel k urejanju tem, o katerih teče razprava. Žal, lajf, kaj čmo ...
Srečno. -J Jay Hodec (pogovor) 11:40, 3. marec 2021 (CET)
@Jay Hodec: Ne delaj tega! Lahko zboliš zaradi izgorelosti. Jaz tudi ne uhitim vsega (npr. decembra sem se lotil prenove Medičejcev, pa se ni premaknilo že mesece). Za DARS sem mislil predvsem to, da so zelo izboljšali avtocestno omrežje in ga pokrpali bistveno lažje kot sicer. Štab se mi zdo smiselno prestaviti v pandemski članek, aplikacijo pa tudi. Ali pa napišemo nov članek... Mogoče tukaj pustimo povzetek. Ne sekiraj se, tudi jaz (ki je po statistikah videt, da sem cele dneve na zadnjih spremembah) nimam časa vselej. A čmo počakat, če bodo ministri še kaj plan preuredili? Lep pozdrav in želim lep čas, ko te ne bo okoli. --A09090091|(pogovor) 11:53, 3. marec 2021 (CET)
Aha, haha, no, jaz kot zagrenjen news-junkie takoj pomislim na politične afere ...
Ločen prispevek za aplikacijo bi bila tudi opcija, če se nabere zadosti teksta (nekaj odstavkov ali za par podpoglavji vsebine). Kot ločena tema definitivno potencialno ustreza merilom ...
Glede štaba nisem ziher, če je ločena stran smiselna, ker je zelo vezan na vladne ukrepe ob epidemiji, pa še to zgolj na zgodnjo "roll-out" fazo (že dolgo se bolj malo sliši o tem ...).
Nič, kaj kar premaknemo zadeve, pa potem lepo in počasi urejamo vsebino?
-J Jay Hodec (pogovor) 12:02, 3. marec 2021 (CET)
Evo, fertik. Se mi zdi, da bo trenutna razčlemba tudi pripomogla k lažjemu dopolnjevanju vsebine. V primeru, ko se del vsebine nahaja na obeh straneh, se širi pod Pandemija ... oz. Protikoronski paketi (PKP), kamor tudu usmerjajo povezave iz poglavji.
LP, -J Jay Hodec (pogovor) 13:40, 3. marec 2021 (CET)

WikiProjekt Slovenija[uredi kodo]

Malo sem disorientiran - glede česa če sem za?

Če bi bilo zanimanje za projekt v tej smeri, bi verjetno morali na neki točki pozvati admine. Se pa sprašujem, če bi bil npr. Wikipedija:WikiProjekt Slovenija zadosti specifičen za "current affairs" prispevke, da ne bi bilo vmes še nekaj sto člankov o naseljih z 100 prebivalci in srednje-znanimi slovenskimi športniki ipd. ...

-J Jay Hodec (pogovor) 20:36, 28. februar 2021 (CET)

Jay, mogoče sem te malo narobe razumel, ker si prikimaval mojemu tarnanju. Saj če nočeš, bom(o) že uredil(i). Itak ni potrebe po taki skrbi. Imamo Wikipedija:WikiProjekt Filozofija, Wikipedija:WikiProjekt Romani ipd. tako da ti ni treba skrbeti za neko prenašarjenost z članki. Pa tudi ne vseh politikov, pa pisateljev ipd. Se bo treba domenit. A preneseva tole pod Lipo? --A09090091|(pogovor) 20:45, 28. februar 2021 (CET)
Ja, verjetno najbolje, ker je malo postranska tema, pa da ne bomo tu pacali pogovorne strani s tem ... Poleg tega pa je to itak pobuda za širšo skupnost, tako da je tam pravo občinstvo.
-J Jay Hodec (pogovor) 22:45, 28. februar 2021 (CET)

Tabele na dno[uredi kodo]

Zdravo! Se samo meni zdi, da bi bilo dobro, če premaknemo tabele z mandatarji v vladi ipd. na dno prispevka, da bo na vrhu najprej proza? Zdajšnja postavitev se mi zdi malo okorna ...

LP, -J Jay Hodec (pogovor) 13:31, 3. marec 2021 (CET)