Pogovor:Žarko Dolinar

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Športnik Hrvaške ali Jugoslavije?[uredi kodo]

Kdor je sestavljal ta članek oziroma ga prevajal v slovenščino, je morebiti spregledal, da bi bilo treba nekaj spremeniti. V tem članku namreč piše:

Dolinar je bil prvi športnik, ki je za Hrvaško osvojil kakšno kolajno na svetovnih prvenstvih (svetovno prvenstvo v Kairu, 1939) in prvi hrvaški športnik, ki je postal svetovni prvak (London, 1954).

Resnici na ljubo bi morali napisati v obeh primerih, da ne gre za hrvaškega, ampak za jugoslovanskega športnika, saj takrat na prvenstvih Hrvaška - kot tudi ne Slovenija - nista nastopali samostojno, ampak v sklopu Jugoslavije (pa najsi bo kraljevina ali pa SFRJ). Pravilno bi se torej ta stavek glasil (pa najsi goji kdo do Jugoslavije takšna ali drugačna čustva) takole:

Dolinar je bil prvi športnik, ki je za Jugoslavijo osvojil kakšno kolajno na svetovnih prvenstvih (svetovno prvenstvo v Kairu, 1939) in prvi jugoslovanski športnik, ki je postal svetovni prvak (London, 1954).--Stebunik 16:42, 6. marec 2024 (CET)[odgovori]
Se strinjam, ne smemo pa mešati narodnosti in države, ki jo nek športnik zastopa. Olimpijec iz Čečenije ni Sovjet, čeprav je zastopal Sovjetsko zvezo, ampak je Čečen. A09|(pogovor) 18:52, 6. marec 2024 (CET)[odgovori]
V zvezi z gornjim in še marsičem glej dober članek v hrvaščini o tem športniku, po očetu Slovencu. Če ga Hrvatje imajo za Hrvata, nič ne de: toda država, ki jo je zastopal, je vsekakor bila Jugoslavija, kar ta članek izrečno navaja, čeprav je pisan precej časa po njenem neslavnem zatonu.[1]--Stebunik 21:37, 6. marec 2024 (CET)[odgovori]

Rojen na Hrvaškem od slovenskih staršev[uredi kodo]

Žarko Dolinar je bil sicer rojen na Hrvaškem, vendar od slovenskih staršev, ki so se preselili iz Slovenije na Hrvaško.[2]

Angleško besedilo[3] Slovenski prevod

He was born in a family of Slovene economic immigrants to Croatia.

Rojen je bil v družini slovenskih gospodarskih priseljencev na Hrvaško

--Stebunik 21:55, 6. marec 2024 (CET)[odgovori]

  1. Milka Babović (21. junij 2022). »Iz povijesti zagrebačkog sporta – Prof. Dr. Žarko Dolinar«. Zagreb moj grad.hr. Pridobljeno 6. marca 2024.
  2. uredništvo (2021). »Zarko Dolinar - biologist Tennis player university professor«. Prabook. Pridobljeno 6. marca 2024.
  3. uredništvo (2021). »Zarko Dolinar - biologist Tennis player university professor«. Prabook. Pridobljeno 6. marca 2024.