Plavanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Plavalka)
Plavanje
Štart 4x100 m štafete na Poletnih olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008
Krovna zvezaSvetovna akvatika
Prva tekmovanja1930.
Značilnosti
KontaktBrez
EkipeEkipno ali posamič
Prizorišče
Olimpijske igreOlimpijske igre leta 1896
Paraolimpijske igre1960

Plavanje je samostojni ali ekipni šport, ki zahteva uporabo celotnega telesa za premikanje skozi vodo. Šport poteka v bazenih ali na odprtih vodah kot v morju, rekah ali v jezeru. Tekmovalno plavanje je eden najbolj priljubljenih olimpijskih športov,[1] z raznolikimi tekmovanji na razdaljah v delfinu, hrbtnem plavanju, prsnem plavanju, prostem slogu in mešanem slogu. Poleg teh posameznih tekmovanj lahko štirje plavalci lahko sodelujejo v prosti ali mešani štafeti. V mešani štafeti so štirje plavalci, ki bodo plavali vsak v svoji vrsti, plavali pa bodo v hrbtno, prsno, delfin in prosti slog.

Plavanje vsakega sloga zahteva vrsto posebnih tehnik in na tekmovanju obstajajo različna pravila glede sprejemljive oblike za vsak posamezen udarec. Obstajajo tudi predpisi, katere vrste kopalk, kap, nakita in trakov za poškodbe so dovoljene na tekmovanjih.[2] Čeprav lahko tekmovalni plavalci zaradi športa utrpijo več poškodb, kot je tendinitis v ramenih ali kolenih, je s tem športom povezanih tudi več koristi za zdravje ljudi.

Plavanje je lahko tudi za sprostitev.


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Elfie., Nordheim, (1972). Leksikon športnih panog. Mladinska knjiga. COBISS 8528901. OCLC 439289364.{{navedi knjigo}}: Vzdrževanje CS1: dodatno ločilo (povezava)
  1. »Most Mentioned Olympic Sport in 2004«. www.topendsports.com. Pridobljeno 7. marca 2017.
  2. Lockard, Greg (2019). Hallam, Barb (ur.). NCAA Men's and Women's Swimming and Diving Rules 2019-20 and 2020-21 (PDF). National Collegiate Athletic Association. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 27. oktobra 2017.