Pionirski list

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Pionirski list je bil revija za otroke in mladino od 10 do 14 leta. Izhajala je vsak teden med šolskim letom.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Pionirski list je začel izhajati že kmalu po vojni, leta 1948, kot prvi slovenski tednik za otroke. Izdajala ga je založba Mladinska knjiga in je bil od vsega začetka zelo priljubljen (v prvem letu ga je naročilo 16.000 otrok). Naklada je strmo rasla vse do leta 1960, ko je dosegla 75.000 izvodov. Okoli številke 60.000 se je gibala ves čas njegovega izhajanja. Leta 1985 se je preimenovala v PIL: Pionirski list, leta 1990 pa v PIL: Pisani list. Danes izhaja kot mesečnik.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Vseboval je različne nagradne natečaje, ki so spodbujali ustvarjalnost otrok na literarnem, likovnem in tehničnem področju ter raziskovanju. Pri teh natečajih je sodelovalo zelo veliko število osnovnih šol iz cele Slovenije.

Posebna pozornost je bila namenjena kulturi, zato so bili že od nastanka naprej njegovi sodelavci številni pisatelji, pesniki, ilustratorji. Mnogi pisatelji so izdali svoje prvence v knjižni obliki prav iz zgodb, ki so bile objavljene v reviji; mnogi ilustratorji, med njimi Milan Bizovičar, Božo Kos, Aco Mavec, Jože Ciuha, so ob Pionirskem listu do vrhunske kakovosti razvili slikanico in strip.


Poleg poučnih tem je revija vsebovala tudi razvedrilo, kot so križanke, humor, nasveti itd.


Pionirski list so do sredine osemdesetih urejali: Boris Makovec, Vojko Novak, Miran Zirkelbach in Valter Samide[1].

Reference[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]