Peter Novak (strojnik)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Peter Novak
Rojstvo27. april 1937({{padleft:1937|4|0}}-{{padleft:4|2|0}}-{{padleft:27|2|0}}) (83 let)
Novo mesto
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg Kraljevina Jugoslavija
Poklicurednik, univerzitetni profesor, strojni inženir
Poznan postrokovnjak za toplotno tehniko

Peter Novak, slovenski strojni inženir strokovnjak za toplotno tehniko in urednik, * 27. april 1937, Novo mesto.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Novak je leta 1961 diplomiral na ljubljanski FS in 1975 doktoriral na FS v Beogradu. Od 1961 je predavatelj na ljubljanski FS, od 1984 kor redni profesor. Novak je pripravil osnovne gradbeniške standarde za toplotno zsščito zgradb za Slovenijo (1985) in Jugoslavijo (1987). Bil je med organizatorji vseslovenske konference o energiji, ekologiji in varčevanju, ki je leta 1987 uveljavila politiko ničelne rasti primarne energije v Sloveniji. Uredil je zbornik Strategija varstva okolja v Sloveniji (1990), leta 1991 pa je postal glavni urednik Strojniškega vestnika.Enciklopedija Slovenije. V raziskovalnem delu se je Novak posvečal prenosu toplote in snovi v stavbah ter tehničnim napravam v njih, uvajal uporabo sončne energije v Sloveniji in Jugoslaviji ter sodeloval pri načrtovanju razvoja energetike. Njegovi predmeti so bili: ogrevanje, hlajenje in klimatizacija, obnovljivi viri energije in varstvo okolja. Bil je tudi dekan fakultete (FS Univerze v Ljubljani) ter ustanovitelj in dekan Visoke šole za tehnologije in sisteme v Novem mestu. Bil je mentor 20 doktorandom in več kot 300 inženirjem strojništva.

Inovativni sta njegovi krivulja in formula v pravilniku o dopustnih toplotnih izgubah zgradb iz leta 1979, v katerega je vključil – in jih definiral – bistvene elemente za porabo energije v stavbah: faktor oblike, stopnjo izolacije in velikost ter vrsto zasteklitve.in gradbeniške standarde za toplotno zaščito stavb.

Tudi v pokoju je profesor Novak še naprej promotor varstva okolja, učinkovite rabe in obnovljivih virov energije doma in v tujini, slovenskim podjetjem ponudil inovativne rešitve na področju učinkovite rabe energije v stavbah. Na podlagi njegove rešitve je Mercator v svojih trgovskih centrih kot prvi v Evropi uporabil izpodrivno prezračevanje, MIK iz Celja pa v svoja okna vgrajuje njegovo rešitev lokalnega sistema prezračevanja.

Je častni predsednik Slovenskega društva za sončno energijo. Zveza strojnih inženirjev Slovenije mu je podelila nagrado za življenjsko delo. Več kot dvanajst let je bil član sveta za varstvo okolja, bil je predsednik komisije za klimatizacijo in član znanstvenega sveta na Mednarodnem inštitutu za hlajenje IIR, podpredsednik znanstvenega sveta pri Evropski agenciji za okolje in podpredsednik Zveze evropskih združenj za gretje, prezračevanje in klimatizacijo REHVA. Je tudi častni član Ameriškega združenja za ogrevanje, hlajenje in klimatizacijo ASHRAE.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Enciklopedija Slovenije. (1994). Knjiga 8. Ljubljana: Mladinska knjiga.