Operacija Zavezniška sila

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
V operaciji uničen most pri Ostružnici

Operacija Zavezniška sila (angleško Operation Allied Force) je naziv za letalsko-raketno operacijo, med katero je zveza NATO prisilila Zvezno republiko Jugoslavijo, da preneha represijo nad Albanci in da se umakne s pokrajine Kosovo.

Potek[uredi | uredi kodo]

24. marca 1999 so ZDA v okviru zveze NATO začele letalske in raketne napade na ZR Jugoslavijo z namenom prisiliti varnostne sile države k umiku s Kosova. Ko enotedensko bombardiranje ni značilneje škodovalo varnostnim silam, je zveza NATO izvedla več napadov na civilne objekte in infrastrukturo širom Srbije, med njimi napad z grafitnimi bombami na elektroenergetske objekte, ki je povzročil razpad elektroenergetskega sistema v državi.

Operacija je bila končana po 79 dneh s podpisom vojaško-tehniškega sporazuma med zvezo NATO in Vojsko Jugoslavije, s katerim so bile določene potankosti umika varnostnih sil Jugoslavije s Kosova.

Žrtve med civilisti[uredi | uredi kodo]

Območja na Kosovu in v južnem delu ožje Srbije, kjer so sile NATO uporabile naboje z osiromašenim uranom.

Poročilo Human Rights Watch navaja oceno, »da je bilo v devetdesetih ločenih incidentih v Operaciji Zavezniška sila ubitih najmanj 489 in največ 528 civilistov«. Med žrtvami so bili tudi begunci. Med 278 in 317 (56 % - 60 % vseh ubitih) jih je bilo ubitih na Kosovu, medtem ko jih je v ostalih delih Srbije bilo 201 (od tega 5 v Vojvodini), v Črni gori pa 8. Skoraj dve tretjini vseh registriranih civilnih smrtnih žrtev izvira iz 12 incidentov, kjer je bilo potrjenih nad 10 mrtvih.[1]

Opombe[uredi | uredi kodo]