Nitrit

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Nitrit je anion, sestavljen iz enega atoma dušika (N) in dveh negativno nabitih atomov kisika (O). Formula za nitrit je NO2-. Glede na situacijo si ga lahko predstavljamo kot sol ali ester dušikove kisline.

Za človeka, predvsem pa za otroke, predstavljajo nitriti veliko nevarnost - so strupeni in v določenih primerih povzročajo smrt.

Zgledi

Anorganski nitriti[uredi | uredi kodo]

V anorganski kemiji so nitriti soli dušikove kisline HNO2. Vsebujejo nitritove ione NO2-. Sintetizirani nitriti alkalijskih in zemljoalkalijskih kovin lahko povzročijo reakcijo mešanice dušikovega monoksida (NO) in dušikovega dioksida (NO2), z ustrezno kovino hidroksid, kot tudi s pomočjo termične razgradnje ustreznega nitrita. Drugi nitriti so na voljo preko zmanjšanja ustreznega nitrita.

Natrijev nitrit se uporablja za zorenje mesa, ker preprečuje rast bakterij. V reakciji z mesnim mioglobinom daje proizvodu zaželeno temno rdečo barvo. Zaradi strupenosti nitrita je pri ljudeh maksimalni predpisan odmerek približno 22 mg/kg telesne mase, predpisana maks. dovoljena doza vmesnih izdelkih pa je 200 ppm. Pod določenimi pogoji, zlasti med kuhanjem, nitriti v mesu lahko reagirajo z razgradnimi produkti aminokislin tako, da tvorijo nitrozamine, ki so znani kot rakotvorne snovi.

Nitrit dokazujemo z Griessovo reakcijo, pri kateri nastane rdeče azo barvilo, ko NO2 reagira z sulfanilno kislino in naftilaminom v prisotnosti kisline. Številne bakterije lahko reducirajo nitrite v dušikove okside ali amonijak.

Organski nitriti[uredi | uredi kodo]

V organski kemiji so nitriti estri dušikove kisline in predstavljajo nitrozno funkcionalno skupino. Imajo splošno formulo RONO, v kateri se R - arina ali alkil skupina. Amil nitrit se uporablja v medicini za zdravljenje bolezni srca. Nitrite se ne sme zamenjati z nitrati, s soljo dušikove kisline, kljub temu da imajo podobno formulo RNO2. V teh spojinah je R skupina pripiše dušiku namesto kisiku. Nitritov anion NO2- ne smemo zamenjati z nitritovim kationom NO2+.

Uporaba v prehrambeni industriji[uredi | uredi kodo]

Nitrite se lahko uporablja kot konzervanse v sledeči prehrani; suhomesnih izdelkih (svežih,kuhanih), pršutih (sveži, kuhani), delno konzerviranih in ne steriliziranih izdelkih (motradela), v konzervah steriliziranih, prekajenem mesu, v žitu, ribah.

Pravilnik CEE 80/778 z dnem 17 julijem 1980 dovoljuje zapakiranim izdelkom dodatek natrijevega nitrita (E250) samo z NaCl in kalijev nitrit (E249) v dovoljeni meri 150 mg/kg. Dovoljuje tudi uporabo kot rezerva natrijev nitrat (E251) in kalij (E252) v dovoljenih mejah 250 mg/kg.

Znanstveni inštitut za prehrano Evropske komisije je presodil in sprejel dovoljeno dnevno dozo nitritov 0,006 mg/kg telesne teže in 3,7 mg/kg za nitrate.

Inštitut FAO-OMS je predpisal dnevno dozo nitritov od 0 do 0,1 mg/kg telesne teže.