Nikolaj Pinter

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nikolaj Pinter
Rojstvo27. januar 1883({{padleft:1883|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:27|2|0}})
Murska Sobota
Smrtdatum neznan
DržavljanstvoFlag of Hungary (1896-1915; angels; 3-2 aspect ratio).svg Avstro-Ogrska
Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg Kraljevina Jugoslavija
Flag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg Kraljevina Madžarska[d]
Poklicodvetnik

dr. Nikolaj Pinter (madžarsko Pintér Miklós Antal), madžarski pravnik, odvetnik, kraljevi notar * 27. januar 1883, Murska Sobota, † neznano , Argentina.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Dr. Nikolaj Pinter se je rodil 27. januarja 1883 kot sin uglednega murskosoboškega odvetnika in predsednika murskosoboške hranilnice Geze Pinterja in Ide pl. Horvath de Szentpeter (hčerka murskosoboškega okrajnega glavarja Pavla pl. Horvatha de Szentpeter in Ane Rozenkrancz). Krščen je bil 8. februarja v murskosoboški katoličanski cerkvi, botrovali pa so mu murskosoboški veleposestnik Mihael pl. Berke in njegova soproga Marta pl. Berke roj. Pinter (Nikolajeva teta), ter davčni uslužbenec Maksimiljan Krausz.

Po študiju prava se je vrnil v Mursko Soboto, kjer je nastopil, da prevzame dediščino svojega očeta, to je, zelo donosne posle pravnega svetovalca pri murskosoboški hranilnici. Toda na tem mestu se je močno visidral dr. Czifrak in je težko ter z nezadovoljstvom prepustil to dobro službo Nikolaju Pinterju. Po prvi svetovno vojni je zasedal položaje v novo nastali državi, ki sta jo pretresli dve komunistični revoluciji. Po sklepu Narodnega sveta v Budimpešti so 2. novembra 1918 ustanovili okrajni Narodni svet v Murski Soboti. Najvažnejši člani sveta so postali: predsednik Lajoš Šömen (odvetnik), Geza Hartner (veleposestnik), Mikloš Pinter (odvetnik), Janoš Slepec (katoliški dekan), Štefan Kovats (senior evangeličanske cerkve), Ferenc Ruzsa (evangeličanski učitelj), grof Zsigmond Batthyány , grof László Szapáry itd. Istočasno je bil ustanovljen tudi Vojaški svet. Okrajni Narodni svet so ustanovili tudi v Lendavi. Glavne naloge svetov so bile: ustanavljanje meščanskih straž, krotenje revolucionarnih delovnih ljudi in vojakov, dušenje narodnih zahtev ipd. Vse do konca 2. svetovne vojne je deloval kot murskosoboški notar in odvetnik. Zaradi sodelovanja z madžarskimi oblastmi med leti 1941-1945 je po koncu vojne pobegnil v Argentino.

Viri[uredi | uredi kodo]