Neznani leteči predmet

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Nèznáni letéči prêdmet (tričrkovna kratica NLP, angleško Unidentified flying object - UFO) je opredeljen kot katerikoli na nebu opazen predmet ali svetlobni pojav, ki ga ni bilo moč poistovetiti.

NLP posnet junija 1984 blizu Rio Clara v Braziliji.

Polno raziskavo je naredil znanstvenik Josef Allen Hynek, kasneje astronom, svetovalec Vojnega letalstva ZDA ter predlagatelj angleške kratice za NLP.

Vojno letalstvo ZDA je zapisalo uradno opredelitev leta 1954: »Neznani leteči predmet je vsak predmet, ki se s svojim nastopom, aerodinamično lastnostjo ali nenavadno značilnostjo ne sklada z nobenim trenutno znanim letalom ali raketoplanom, ali ga ni moč z gotovostjo identificirati kot do sedaj znane zrakoplove.« V dodajanju preiskava navaja, da je namen pojasniti in dognati »tehnični vidik«.

Pojavlja se trditev, da domnevno nesporen dokaz obstaja, vendar so ga svetovne velesile zadržale zunaj dosega javnosti, zaradi strahu pred razširjeno paniko in družbenim razkolom, ki bi lahko bil posledica razkritja tovrstne informacije. Domnevo so izrazili ufologi prav tako kot pomembni vojaški častniki, vladni funkcionarji, astronavti, znanstveniki in drugi opazni zagovorniki teorije nezemljanov.

Po drugi strani pa je enaka skupina tovrstnih osebnosti, ki zavrača izjave, kot so Teorija zarote NLP in gleda iz skeptičnega vidika ter ohranja trditev, da so dokazi neprepričljivi.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Poročila o neznanih letečih predmetih so zabeležena skozi vso človeško zgodovino. Nekatera videnja so kasneje postala znanstveno dejstvo: kometi, meteorji, ali atmosferski pojavi (npr. Parhelion,Aurora borealis), ostala ostajajo nepojasnjena.

Ezekielova knjiga opisuje obisk letečega »krog-a v krogu«. Pohod Mozes-a skozi divjino z izraelci, nad njimi bedel »oblačni steber« (Biblja - Exsodus 14:21). Leta 329 pr. n. št. je vojska Aleksandra Velikega zasledila dva »srebrna ščita«, ki sta jim utrla pot do zmage v sovražnem okolju. Leta 1235 je Vojska Oritsume na Japonskem opazila nenavadno svetlobo na nebu. 14. aprila 1561 je nebo nad Nürnbergom, v Nemčiji preplavila množica predmetov, vključno z valji in oblami, dozdevno zasedeni v zračni bitki.

S tehnološkim napredkom se je zanimanje za pojav spreobrnilo iz religioznega v znanstveno. Videnja so po 2. svetovni vojni dosegla vrhunec, zato je vojno letalstvo ZDA sprožilo znanstveno raziskavo, ki je potekala od leta 1947 vse do 1969 (do pristanka na Luni).

Politične in aktivistične skupine[uredi | uredi kodo]

  • Državljani zoper NLP tajnosti (angleško Citizens Against UFO Secrecy - CAUS) (~1978): Raziskava na območju Arizone in pravna organizacija, ki vlaga tožbe za objavo tajnih dokumentov in razrešitev vladnih podatkov o NLP na podlagi zveznega zakona o svobodnem dostopu do informacij (ang.Freedom of Information Act - FOIA). domača stran Arhivirano 2006-02-17 na Wayback Machine.
  • Raziskovalna skupina za paradigme (angl. Paradigm Research group - PRG) in Odbor za politično dejavnost na področju pojavov izvenzemeljskega izvora (angl. Extraterrestrial Phenomena Political Action Committee - X-PPAC) (1996): Washingtonska aktivistična skupina, ki jo vodi ustanovitelj in politični aktivist Stephen Bassett, izvaja politični pritisk na ameriško vlado z namenom razodetja skrivnosti o NLP. domača stran Arhivirano 2012-05-19 na Wayback Machine.
  • Center za študijo zunajzemeljske inteligence (angl. Center for the Study of Extraterrestrial Intelligence - CSETI) (1990): Organizacija s sedežem v Marylandu (ZDA), ustanovitelj dr. Steven Greer. Izobraževalna in lobistična skupina, tudi ustanoviteljica Projekta Razodetje (angl. The Disclosure Project), ki se bori za vladno razodetje zaupne tehnologije in NLP-jev. Sklicuje se na več kot 400 vladnih, vojaških, in obveščevalnih prič. domača stran

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Vladne objave zaupnih dokumentov[uredi | uredi kodo]

Uradne raziskave[uredi | uredi kodo]

- v angleščini:

- v francoščini:

Ostale raziskave[uredi | uredi kodo]

-v angleščini:

Članki[uredi | uredi kodo]

-v angleščini:

-v hrvaščini

  • 1.2.3.4. del - Na Rubu Znanosti - Povijest NLO-a