Nesnovna kulturna dediščina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Prizor iz Škofjeloškega pasijona, Enotna identifikacija dediščine: 2-00001[1]

Nesnovna kulturna dediščina je v Konvenciji o varovanju nesnovne kulturne dediščine opredeljena kot »nesnovne dobrine, kot so prakse, predstavitve, izrazi, znanja, veščine, in z njimi povezane premičnine in kulturni prostori (kjer se ta dediščina predstavlja ali izraža), ki jih skupnosti, skupine in včasih tudi posamezniki prenašajo iz roda v rod in jih nenehno poustvarjajo kot odziv na svoje okolje, naravo in zgodovino. S tem razvijajo občutek identitete in kontinuitete, kar podpira spoštovanje za kulturno raznovrstnost in človeško ustvarjalnost«.[2]. Konvencija je bila sprejeta na 32. konferenci Unesca v Parizu, leta 2003, v Sloveniji pa je bila vključena v zakonodajo leta 2008.

Na Unescovem Reprezentativnem seznamu nesnovne kulturne dediščine človeštva ima Slovenija vpisane štiri enote:


Slovenski Pravilnik o registru kulturne dediščine uporablja izraz nesnovna / živa kulturna dediščina, ki jo dodatno opredeljuje kot »dobrine podedovane iz preteklosti, ki jih Slovenke in Slovenci, pripadnice in pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti in romske skupnosti, ter druge državljanke in državljani Republike Slovenije opredeljujejo kot odsev in izraz svojih vrednot, identitet, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij.«[2] V Sloveniji je ustanovljen Register nesnovne kulturne dediščine.[3]. Strokovno za vpise vanj skrbi koordinator varstva nesnovne dediščine, to je Slovenski etnografski muzej, vodi pa ga Ministrstvo za kulturo.

Konec leta 2018 je bilo v Register vpisanih 67 enot, od katerih so bile štiri vpisane na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. [4]


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri in reference[uredi | uredi kodo]

  1. "Opis enote žive kulturne dediščine:Škofjeloški pasijon" (pdf). Pridobljeno dne 2013-05-14.
  2. 2,0 2,1 Živa kulturna dediščina se predstavi. Ljubljana: Slovensko etnološko društvo. 2010. ISBN 978-9616775-06-9.
  3. "Register nesnovne kulturne dediščine". Ministrstvo za kulturo. Pridobljeno dne 2019-08-16.
  4. "Varovanje nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji" (PDF). Ljubljana: Slovenski etnografski muzej. 2019. Pridobljeno dne 17.8.2019.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]