Postovka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Navadna postovka)
Navadna postovka

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Falconiformes (ujede)
Družina: Falconidae (sokoli)
Rod: Falco (sokol)
Vrsta: F. tinnunculus
Znanstveno ime
Falco tinnunculus
Linnaeus, 1758
Oglašanje postovke
Falco tinnunculus

Navádna postôvka (znanstveno ime Falco tinnunculus) je ujeda iz družine sokolov. Razširjena je v Evropi, Aziji in Afriki do Rta dobrega upanja.

Postovke so majhni, vitki sokoli z dolgimi, prišiljenimi perutnicami in dolgim repom. Dolge so do 34 cm. Samec ima modro sivo teme in lica, zgoraj je rjavo rdeč s črnimi podolžnimi pegami, spodaj smetanasto bel s podolžnimi temnimi pegami, rep pepelnato siv s črnim robom. Samica ima cimetovo rjavo glavo in hrbet ter rdeče rjav progast rep.

Najlažje jo spoznamo po pogostem lebdenju v zraku, ko z višine 10–20 m ob hitrem zamahovanju s perutmi išče svoj plen. Največ se hrani z glodavci, poleg tega z žuželkami, redko s kuščarji in majhnimi pticami.

Postovkino življenjsko okolje je odprta pokrajina, drevje na polju, obrobja gozdov in mesta. Gnezdi aprila in maja in sicer eno leglo. Njeno gnezdo je v skalovju, v stavbah in na drevju.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. BirdLife International (2008). Falco tinnunculus . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2008. IUCN 2008. Pridobljeno: 26. julija 2009.