Narodna vlada Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pozdrav članov prve slovenske vlade na častni tribuni 5. maja 1945

Narodna vlada Slovenije (znana tudi pod historiografskim nazivom Ajdovska vlada) je bila druga slovenska vlada,[1] ustanovljena v Ajdovščini 5. maja 1945 na slavnostni seji Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS). Za njenega predsednika je bil imenovan Boris Kidrič. Vlado je ustanovila jugoslovanska in slovenska revolucionarna elita, čeprav so bili v njej tudi posamezni ministri iz meščanskih strank.

Z ustanovitvijo Narodne vlade je bila posredno razglašena tudi slovenska država, ki je sicer nastajala že med drugo svetovno vojno. Zato velja razglasitev Narodne vlade tudi za razglasitev Socialistične republike Slovenije, sicer v okviru druge Jugoslavije, ki se je ob nastopu Narodne vlade še imenovala Demokratična federativna Jugoslavija.

Ozemlje, na katerem ja bila razglašena Narodna vlada, je bilo v trenutku razglasitve formalno še vedno pod Italijo, vendar je z razglasitvijo nova oblast jasno izrazila svoje zahteve po priključitvi Primorske jugoslovanski državi.

Sestava[uredi | uredi kodo]

Zaobljuba[uredi | uredi kodo]

Zakon o ustanovitvi narodne vlade je od članov vlade zahteval zaobljubo, da bodo delali narodu v korist. Vsak minister se je zaobljubil: da bo zvesto in neumorno služil svojemu narodu, da bo izpolnjeval vse svoje dolžnosti vestno in predano, da bo nadvse čuval in branil svobodo in neodvisnost, bratstvo in enotnost vseh narodov Jugoslavije, kakor tudi vse pridobitve narodnoosvobodilnega boja ter storil vse za napredek federalne Slovenije in Demokratične federativne Jugoslavije.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Čepič, Zdenko, Ustanovitev prve slovenske narodne-ljudske vlade v Ajdovščini. Ljubljana: Komunist, 1985.

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Prva slovenska Narodna vlada je bila ustanovljena 31. oktobra 1918, ko je ljubljanski Narodni svet imenoval Narodno vlado SHS. Za predsednika vlade je bil takrat imenovan Josip Pogačnik.