Murchison (meteorit)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Odlomljen del Murchisonovega meteorita (desno) in posamezni manjši delci (v testni cevki).

Meteorit Murchison je meteorit iz skupine CM2 ogljikovih hondritov.
Na površino Zemlje je padel 28. septembra 1969 v bližini vasi z imenom Murchison v državi Viktorija v Avstraliji. Nabrali so skupno več kot 100 kg različnih kosov meteorita.

Organske snovi v meteoritu[uredi | uredi kodo]

Meteorit Mirchison vsebuje navadne aminikisline kot so glicin, alanin in glutaminska kislina. Razen tega pa še neobičajne kot so izovalin in pseudoleucin. [1] Začetna poročila so trdila, da so aminokisline racemične (vsebujejo enako količino levo- in desnosučnih molekul), kar bi pomenilo, da je njihov izvor zunajzemeljski. Izločili so mešanico alkanov, ki je bila podobna kot tista, ki so jo dobili z Miller-Ureyevim poskusom. Običajno se serin in treonin smatrata kot zemeljsko onesnaženje, v vzorcih pa ju niso našli. Raziskovalci so tudi ugotovili, da nekatere aminokisline kažejo na enanciometrični presežek [2]. Pri tem pa so bile nekatere aminokisline neracemične, druge pa so racemične [3] Homohiralnost (molekule kažejo samo eno obliko hiralnosti, to je samo levosučnih aminokislin in desnosučnih molekul sladkorjev) je lastnost, ki se kaže samo v biološkem svetu. Ugotovili so tudi, da neketere Leta 1997 so dokazali, da so posamezni enanciomeri bogatejši z dušikovim izotopom 15N v primerjavi z zemeljskimi.

Dve zrni iz Murchisonovega meteorita.

Leta 2001 so število organskih snovi, ki so jih našli v meteoritu, razširili še na poliole (alkoholi, ki vsebujejo več hidroksilnih skupin OH). Vse te ugotovitve so močno razdelile raziskovalce. Nekateri so prepričani, da so organske snovi nastale zunaj Zemlje, drugi pa trdijo obratno, da je bil meteorit onesnažen z zemeljskimi organskimi snovmi. Podatki, ki jih dajo raziskave so v resnici zelo dvoumni.

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Kvenvolden, Keith A.; Lawless, James; Pering, Katherine; Peterson, Etta; Flores, Jose; Ponnamperuma, Cyril, Kaplan, Isaac R.; Moore, Carleton (1970). "Evidence for extraterrestrial amino-acids and hydrocarbons in the Murchison meteorite". Nature 228 (5275): 923–926. doi:10.1038/228923a0.  Navedi uporablja nezaželen parameter |coauthors= (pomoč)
  2. ^ Engel, Michael H.; Nagy, Bartholomew (April 29, 1982). "Distribution and enantiomeric composition of amino acids in the Murchison meteorite". Nature 296: 837–840. doi:10.1038/296837a0.  Navedi uporablja nezaželen parameter |coauthors= (pomoč)
  3. ^ Bada, Jeffrey L.; Cronin, John R.; Ho, Ming-Shan, Kvenvolden, Keith A.; Lawless, James G.; Miller, Stanley L.; Oro, J.; Steinberg, Spencer (February 10, 1983). "On the reported optical activity of amino acids in the Murchison meteorite". Nature 301: 494–496. doi:10.1038/301494a0.  Navedi uporablja nezaželen parameter |coauthors= (pomoč)


Glej tudi[uredi | uredi kodo]