Mumps

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Mumps
Klasifikacija in zunanji viri
Otrok z mumpsom.
MKB-10 B26
MKB-9 072
DiseasesDB 8449
MedlinePlus 001557
eMedicine emerg/324 emerg/391 ped/1503
MeSH D009107

Múmps ali epidémični parotítis je nalezljiva virusna bolezen, pri kateri pride do akutnega vnetja obušesne žleze slinavke, lahko pa tudi do vnetja drugih žlez slinavk, možganskih ovojnic, mod, jajčnikov ali trebušne slinavke. Vnetje spremlja tudi vročina. Povzroča ga virus mumpsa. Prištevamo jo med tako imenovane otroške bolezni, čeravno lahko zbolijo tudi odrasli. Danes, ko poznamo cepivo, je bolezen v razvitem svetu redka, še vedno pa predstavlja velik zdravstveni problem v državah v razvoju.

Zdravljenje[uredi | uredi kodo]

Specifičnega zdravila ne poznamo. Oteklino zaradi vnete slinavke blažimo z obkladki. Protibolečinska zdravila, na primer paracetamol, lajšajo spremljajočo bolečino. Uporaba acetilsalicilne kisline se pri otrocih odsvetuje zaradi večjega tveganja za pojav Reyevega sindroma.

Cepljenje[uredi | uredi kodo]

Glavni članak: Cepivo proti mumpsu

Prognoza[uredi | uredi kodo]

Bolezen je redko smrtna. Izboljšanje sledi običajno brez zdravljenja in izidi so obetavni, tudi če so prizadeti drugi organi. Pri moških obstaja pri okužbi z virsom mumpsa 25-odstotno tveganje za neplodnost, če pride do vnetja mod. Po preboleli bolezni je posameznik dosmrtno odporen na ponovni izbruh bolezni.