Rdečke

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Rdečke
Klasifikacija in zunanji viri
Izpuščaj pri rdečkah na koži otroka
MKB-10 B06
MKB-9 056
DiseasesDB 11719
MedlinePlus 001574
eMedicine emerg/388 peds/2025 derm/259
MeSH D012409

Rdečke ali rubela so akutna, blago nalezljiva bolezen s spremembami na koži, ki jo povzroča virus rdečk (Rubela), enovijačni RNK virus z ovojnico.

Izpuščaj pri rdečkah je najbolj podoben izpuščaju pri ošpicah vendar pri rdečkah ni znamenj vnetih sluznic, kot so kašelj in vnetja očesne zenice. Tudi Koplikovih peg ni. Izpuščaj nastane najprej na obrazu ter se nato razširi po vsem telesu. Lise so ploščate, nekoliko dvignjene in svetlo rožnate in se skoraj nikoli ne zlivajo. Vročina navadno ni posebno visoka. Povečajo se tudi bezgavke na zatilju, ki boleče zatečejo. Zbolevajo predvsem otroci, lahko pa tudi odrasli.

Pri nosečnicah, ki zbolijo za rdečkami, pride virus v plod, kjer ovira delitev celic plodu. Okvare, ki nastanejo, lahko plod uničijo, ali pa povzročijo nepravilnosti v razvoju (na možganih, očeh, srcu, ušesih). To imenujemo sindrom kongenitalne rubele. Hujše okvare nastanejo, če se mati okuži v prvih tednih nosečnosti, blažje pa, če je plod starejši.

Širjenje[uredi | uredi kodo]

Bolezen se prenaša kapljično. Je manj nalezljiva od ošpic. Virus rdečk vstopa v telo skozi dihala ter nato vdira v kri, ki ga raznese v vse organe. Inkubacijska doba je 14-21 dni. Ko zbledi izpuščaj, bolnik ni več kužen. Bolezen poteka sorazmerno blago in se že v nekaj dneh unese, bolnik docela ozdravi.

Zdravljenje[uredi | uredi kodo]

Posebno zdravljenje razen ležanja v postelji in splošne previdnosti ni potrebno. Rdečke preprečujemo s cepljenjem otrok in mladine.