Mrfy

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mrfy
Mrfy v letu 2019
Osnovni podatki
IzvorNovo mesto, Slovenija
Slogiindie rock, neopsihedelija, shoegaze
Leta delovanja2013–danes
ČlaniGregor Strasbergar
Lenart Merlin
Tomaž Zupančič
Rok Klobučar
Nekdanji članiDomen Bohte
Matic Franko

Mrfy (izg. mŕfi, običajno stilizirano kot MRFY) je štiričlanska slovenska glasbena skupina iz Novega mesta, ki ustvarja indie rock glasbo. Sestavljajo jo vokalist in glavni pisec pesmi Gregor Strasbergar, bas kitarist Lenart Merlin, kitarist Tomaž Zupančič in bobnar Rok Klobučar. Imenujejo se po ameriškem inženirju Edwardu Aloysiusu Murhpyju, ki je znan po izreku "Kar se lahko zgodi, se tudi bo zgodilo."[1]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Začetki[uredi | uredi kodo]

V obdobju pred oktobrom 2017 dva singla: "Klic" decembra 2016 in "Always (Če te najdem)" aprila 2017. V okviru Ortofesta 2017 so v Orto baru nastopili ob indie rock sodobnikih Koala Voice. Oktobra 2017 so izdali tretji singl, "Anakin".[2] Januarja 2018 je izšel še singl "Tretje oko",[3] skupina pa je tudi napovedala izid debitantskega EP-ja A Side of the Story 1. marca 2018. Izdaji EP-ja je aprila in maja sledila turneja Dobar dan Tour po Sloveniji. Dan pred prvim nastopom v sklopu turneje (v Novem mestu, njihovem domačem mestu), 12. aprila, je skupina izdala singl "Ti dam" kot četrti singl z EP-ja.[4] Turneja se je zaključila s koncertom 24. maja v Gala hali v Ljubljani. Na koncertu je vokalist Gregor Strasbergar naznanil, da je s skupino napisal že dovolj pesmi, da bodo čez poletje posneli, septembra pa izdali njihov prvi dolgometražni album. Kasneje so tudi na socialnih omrežnij naznanili, da bo album z naslovom Story izšel 21. septembra 2018, na 9. obletnico delovanja Kina Šiška.

9. julija so izdali album posnetkov, nastalih na oddaji Izštekani 22. maja, z naslovom Izštekani, druga v seriji mnogih načrtovanih izdaj posnetkov z oddaje (prvi je bil album z enakim naslovom Koala Voice). V začetku septembra so izdali še zadnji singl s prihajajočega albuma Story z naslovom "Umru zate". Videospot je režirala sodobna glasbenica Katarina Rešek - Kukla.[5]

Story in Top Mont Tour[uredi | uredi kodo]

Septembra 2018 je skupina izdala prvenec Story pri založbi SonicTribe.[6] Album je bil načeloma dobro sprejet,[7][8] skupina pa je z albuma izdala skupaj kar devet singlov z videospoti. V novembru bo tudi izšel še en videospot, in sicer za pesem Heaven&Hell.

Spomladi 2019 se je skupina odpravila na novo turnejo po Sloveniji z naslovom Top Mont Tour. Turneja se je začela s koncertom v Mariboru, nadaljevala pa v Kamniku, Celju, Izoli, Tolminu, Ljubljani in zaključila v domačem kraju, Novem mestu. Kot predskupine so igrali bandi The Mint, Jackson, Kiwi Flash in Luto. Na koncertih so igrali pesmi z albuma, nekatere starejše pesmi, ki niso prišle na album, ter priredbo pesmi "Video Games" pevke Lane Del Rey.[9]

Poletni tour: Save the Puffins in ostali dogodki v koncu leta 2019[uredi | uredi kodo]

Poleti so začeli z novo turnejo, Save the Puffins. Nastopili so tudi z znanim bandom Skunk Anansie , v Kino Šiški. Poleg tega so igrali tudi na Trnovfestu (s Kokosy), na Kolpa Music Festivalu, Rockfestu Vodice in drugod.

Špilali so tudi na Šiška Open, na praznovanju 10. obletnice Kina Šiške. V programu pa so bili tudi Koala Voice, Zala in Gašper, Laibach in mnogi drgi nadobudni slovenski glasbeniki.

V novembru bo tudi izšel še en videospot, in sicer za pesem Heaven&Hell. Objavili so pa tudi Koob Sessions [1] video, kjer igrajo štiri pesmi v akustični izvedbi. V novembru pa bodo imeli kar 2 akustik koncerta v Galeriji Simulaker.


Člani[uredi | uredi kodo]

Trenutni člani
 • Gregor Strasbergar — vokal
 • Lenart Merlin — bas kitara
 • Tomaž Zupančič — kitara
 • Rok Klobučar — bobni
Bivši člani
 • Domen Bohte — bas kitara
 • Matic Franko — bas kitara

Diskografija[uredi | uredi kodo]

Studijski albumi
EP-ji
Albumi v živo

Videospoti[uredi | uredi kodo]

Leto Mesec Naslov Režiser Album
2016 december "Klic" Lenart Merlin[10] Story
2017 april "Always (Če te najdem)" Nikolaj Mulej[11]
oktober "Anakin" Lenart Merlin[2]
2018 januar "Tretje oko" Lenart Merlin[3]
april "Ti dam" Lenart Merlin[4] A Side of the Story (EP)
september "Umru zate" Katarina Rešek - Kukla[5] Story
oktober "Tebe" Lenart Merlin[12]
december "Omama" Lenart Merlin, Gregor Strasbergar, Jaka Teršek[13]
2019 februar "Recall" Rok Klobučar[14]
marec "BBY" Matevž Jerman[15]
2020 junij "Zonzei" (z Matter) Bonino Englaro[16] še ni določeno

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. Vidmar, Igor (19. december 2015). "DL: MRFY - Indie rock iz novomeške kotline". Lokalno.si. Pridobljeno dne 13. maj 2017.
 2. 2,0 2,1 Posnetek na YouTubu
 3. 3,0 3,1 Posnetek na YouTubu
 4. 4,0 4,1 Posnetek na YouTubu
 5. 5,0 5,1 Posnetek na YouTubu
 6. "9. obletnica Kina Šiška: MRFY: predstavitev novega albuma + premiera dokumentarnega filma (20 min) + The Mint". Kino Šiška. Pridobljeno dne 8.9.2018.
 7. Borka (25.9.2018). "MRFY: Story". Mladina. Pridobljeno dne 21.9.2018.
 8. Valetič, Žiga (17.9.2018). "Sveže in zrelo". SIGIC. Pridobljeno dne 25.9.2018.
 9. Košir, Izak (24.5.2019). "MRFY: Top Mont turneja, Gala hala, Metelkova". Mladina. Pridobljeno dne 29.5.2019.
 10. Posnetek na YouTubu
 11. Posnetek na YouTubu
 12. Posnetek na YouTubu
 13. Posnetek na YouTubu
 14. Posnetek na YouTubu
 15. Posnetek na YouTubu
 16. Posnetek na YouTubu