Mini album

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani EP)

Mini album (ali pisano skupaj: minialbum),[1] angl. extended play (pogosto okrajšano EP, dobesedno podaljšano predvajanje), je format izdaje del v glasbeni industriji, ki je daljši od singla in krajši od albuma polne dolžine.

Prvi EP-ji so bili v obliki sedempalčnih vinilnih plošč, na katerih je bilo 4 do 6 skladb. Po tehnični plati so bili podobni singlom, vendar so kmalu prerasli v samostojen tip izdaje.[2] Posebej so postali priljubljeni med neuveljavljenimi skupinami na punk rock sceni;[3] te skupine pogosto niso imele dovolj denarja za izdajo polnega albuma, poleg tega pa je v tem slogu težko ustvariti dovolj materiala za album, saj so zanj značilne hitre in zelo kratke skladbe. Iz časov vinilnih plošč se je v punk rocku do danes ohranila tudi tradicija split-EP-jev (»razdeljenih EP-jev«), pri katerih gre za skupno izdajo dveh skupin s po nekaj skladbami na vsaki strani plošče. Danes izdajajo EP-je tudi bolj znani »mainstream« glasbeniki kot alternativo singlom.

V glasbeni industriji se pri meritvah prodaje EP-ji ne obravnavajo kot ločena kategorija. Britanska lestvica (UK Albums Chart) postavlja spodnjo mejo za album na 4 pesmi in dolžino 25 minut,[4] kar mnogi EP-ji presegajo. Alice in Chains so leta 1994 postali prva skupina z EP-jem na vrhu Billboardove lestvice albumov.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Simon Atelšek, Tanja Fajfar, Mateja Jemec Tomazin, Jera Sitar, Mojca Žagar Karer, 2023: Mini plošča. Terminološka svetovalnica, https://isjfr.zrc-sazu.si/sl/terminologisce/svetovanje/mini-album, dostop 3. 3. 2023.
  2. Strong, Martin C. (2002). The Great Rock Discography, 6th edn. Canongate. ISBN 1-84195-312-1.
  3. Baca, Ricardo (4. januar 2010). »As albums fade away, music industry looks to shorter records«. The Denver Post. Chattanooga Times Free Press. Pridobljeno 25. avgusta 2010.
  4. »Rules For Chart Eligibility - Albums« (pdf). The Official UK Charts Company. Januar 2007. Pridobljeno 20. aprila 2007.