Indie rock

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sonic Youth
Arcade Fire
The Postal Service
Moonlander, Lee Ranaldo, Sonic Youth & Moodswinger, Liars

Indie rock, pogosteje Indie, je glasbeni žanr rock glasbe, ki se je v poznih sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih letih 20. stoletja razvijal v Združenih državah Amerike, Združenem kraljestvu in Novi Zelandiji.

Izraz se je sprva uporabljal za glasbenike, ki so neodvisno izdajali svojo glasbo, danes pa ga bolj povezujemo le z glasbo, ki so jo ti glasbeniki proizvajali. Prav iz tega razloga indie rock pogosto opisujemo tudi kot alternativni rock ali "guitar pop rock".

O glasbi[uredi | uredi kodo]

Izraz "Indie rock" prihaja iz angleške besede "independent", ki pomeni neodvisen, in opisuje glasbenike, ki ustvarjajo neodvisno in izdajajo albume pri neodvisnih založbah, neodvisen pa je tudi njihov pogled na zvočno aranžiranje skladb. To aranžiranje je lahko zelo različno, zato so si različne tudi same podskupine. Tako med indie-rockerje uvrščajo newyorške noise virtuoze Sonic Youth, washingtonske »odrasle pankerje« Fugazi, pa tudi mojstre »uničevanja« mirnih pop skladb Pavement, in konec koncev novo ime svetovne glasbene scene, Franz Ferdinand. Raznolikost je torej neizpodbitna.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

BBC v svojem dokumentarcu Music for Misfits: The Story of Indie, kot rojstvo indie glasbe navaja izid Spiral Scratch EP-a, ki ga je, leta 1977, skupina Buzzcocks izdala neodvisno. Buzzcocks so sicer pogosteje opisani kot punk rock skupina, vendar je BBC mnenja, da je neodvisna izdaja Spiral Scratch EP-a doprinesla k nastanku imena "indie".

Podzvrsti[uredi | uredi kodo]

Od leta 1990[uredi | uredi kodo]

Od leta 2000[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Nadaljnje branje[uredi | uredi kodo]