Modra frnikola

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

»Modra frnikola« (izvirno angleško »The Blue Marble«) je znamenita fotografija Zemlje, ki jo je posnela posadka vesoljske odprave Apollo 17 7. decembra 1972 na razdalji približno 45.000 km. Je ena najbolj razširjenih fotografskih slik. Zemlja ima na sliki obliko otroške steklene frnikole in od tod izvira tudi ime slike.

Izvirni napis: »Pogled na Zemljo, kakor jo je videla posadka Apolla 17 na poti proti Luni. Ta čezlunska fotografija se razteza od področja Sredozemskega morja do antarktične južne polarne kape. Ta pot poleta Apolla je prvič omogočila slikati južno polarno ledeno kapo. Na južni polobli so razpoznavni gosti oblaki. Jasno se vidi skoraj celotna afriška obala. Lahko se vidi Arabski polotok na severnovzhodnem robu Afrike. Največji otok ob Afriki je Madagaskar. Kopno azijske celine je na obzorju proti severovzhodu.«

Ob izstrelitvi Apolla 17 (12:33 EST) je bil v Afriki dan. Ker se je bližal zimski Sončev obrat, je bila osvetljena tudi Antarktika.

Fotografija je bila posneta okoli 5:39 EST (10:39 UTC), približno 5 ur in 6 minut po izstrelitvi, ter približno 1 uro in 48 minut potem, ko je plovilo zapustilo Zemljino parkirno tirnico, in se napotilo proti Luni. Slika ima uradno oznako AS17-148-22727.

Fotograf je uporabljal 70-mm fotografski aparat Hasselblad z 80-mm objektivom. NASA pripisuje zasluge celotni posadki Apolla 17: Eugeneu Andrewu Cernanu, Ronaldu Ellwinu Evansu mlajšemu in Harrisonu Haganu »Jacku« Schmittu. Vsi člani posadke so slikali s Hasselbladovimi aparati na krovu. Schmitt je kasneje trdil, da je sliko posnel on.

Sestavljeni sliki »Modrih frnikol«, ki jih je izdelala NASA leta 2001 (levo) in 2002 (desno). ejejej, kam gre južna Amerika? na Antarktiko in še čez? Desno sliko primerjajte z zgornjo!!

Glej tudi[uredi | uredi kodo]