Močvirski cekinček

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Močvirski cekinček

Samec
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Lepidoptera (metulji)
Družina: Lycaenidae (modrini)
Rod: Lycaena
Vrsta: L. dispar
Znanstveno ime
Lycaena dispar
(Haworth, 1803)
Sinonimi

Polyommatus dispar var. rutilus
Chrysophanus dispar
Thersamonia dispar

Močvirski cekinček (znanstveno ime Lycaena dispar) je metulj iz družine modrinov (Lycaenidae). Je največji evropski cekinček. Samice so večinoma večje od samcev.

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Močvirski cekinček sega od Francije preko Srednje in Južne Evrope ter Azije do Amurja. V Evropi je vrsta na severu razširjena do Baltika, na jugu do Turčije. V Angliji je vrsta izumrla okrog leta 1848 (Tolman & Lewington, 1997).

Krila[uredi | uredi kodo]

Zgornja stran kril pri samcu je zlatordeče barve z ozkim črnim robom in po eno črno pego na vsakem krilu. Pri samici je zgornja stran prednjih kril manj izrazite ognjeno rdeče barve, črn zunanji rob pa je širši kot pri samcih; zgornja stran zadnjih kril je črna, le širok zunanji rob je oranžen.

Spodnja stran sprednjih kril je pri samcu in samici oranžne barve s črnimi pegami pri zunanjem robu kril in z belo obrobljenim črnimi pegami proti telesu metulja. Spodnja stran zadnjih kril je pri obeh spolih modrosive barve, oranžni zunanji pas pa poteka od prve do šeste žile. Belo obrobljene pege so razporejene v značilnem vzorcu.

Življenjski prostor[uredi | uredi kodo]

Živi v omejenih predelih po vlažnih travnikih in močvirjih, poseljuje obrežja rek in jezer ter z visoko in gosto zeliščno vegetacijo porasle vodne jarke. Osebki tega metulja se običajno nahajajo posamič, saj samec ščiti svoj teritorij pred drugimi samci iste vrste. Manjši močvirski travnik ali 100 in več m² zadostuje za en par cekinčkov. Zaradi izsuševanja se je njihov življenjski prostor po vsej Evropi močno zmanjšal in zato postaja ta metulj vedno redkejši.

Doba letanja[uredi | uredi kodo]

Leta od maja do junija in od avgusta do septembra v dveh zarodih, pravimo da je to dvogeneracijska vrsta.

Razmnoževanje[uredi | uredi kodo]

Samica odlaga jajčeca v majhnih skupinah na spodnjo stran listov hranilnih rastlin gosenic (kislice). Gosenica je zelena in posuta z belimi pegicami; glavo ima rjavo. Mrzli del leta prezimijo in postanejo aktivne v sredini meseca maja. Zabubijo se na steblu ali ob osrednji žili na hranilni rastlini. Buba je pepenato siva z rjavimi pegami.

Prehranjevanje[uredi | uredi kodo]

Hrani se z raznimi vrstami kislic.

Močvirski cekinček v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

Močvirski cekinček je v Sloveniji in Evropski uniji zaradi izginjanja nižinskih, močvirnih ali vlažnih travnikov, ki so njegov življenjski prostor, ogrožena vrsta.

Reference[uredi | uredi kodo]

  • Gimenez Dixon, M. 1996. Lycaena dispar. In: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 13 February 2007.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Kurillo, Jurij (1992). Metulji Slovenije. Ljubljana: DZS. COBISS 29972480. ISBN 86-341-0710-8.
  • Tatjana Čelik; in sod. (2005). Natura 2000 v Sloveniji, Metulji (Lepidoptera). Založba ZRC, ZRC SAZU, Ljubljana. COBISS 220944384. ISBN 961-6500-95-3.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]