Minsk

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Minsk
Mestni grb in zastava Minska
Grb Minska
Zastava Minska
Osnovni podatki
Površina: 256,00 km²
Število prebivalcev: 1.728.900
Poštne številke 220xxx
Tel.omrežna skupina: (+375) 17

Minsk (belorusko Мiнск (narkamaŭka) in Менск (taraškievica)) je glavno mesto Belorusije, tudi upravno središče Minske voblašči. Geografska lega: 53° 54’ severne širine, 27° 33’ vzhodne dolžine.

Splošni podatki[uredi | uredi kodo]

Stanovanjska četrt na vzhodu Minska

Prvič je bil Minsk v pisnih virih omenjen leta 1067 zaradi bitke na Nemigi (belorusko Нямiга). Stare različice imena mesta so Miensk, Mieńsk in Mieniesk. Ljudska etimologija povezuje ta poimenovanja z glagolom menjati belorusko мяняць), vendar je bolj verjetno, da je Minsk dobil ime po reki Menka, ki danes teče po ceveh pod mestnimi ulicami. Minsk je bil pomembno mestno središče srednjeveške Pološke kneževine (belorusko Полацкае княства).

Današnji grb je bil Minsku dodeljen 12. januarja leta 1591.

Trg Zmage v centru Minska

Skozi mesto poteka meja med vodozbirnima območjema Baltskega morja in Črnega morja. Največja reka, ki danes teče skozi Minsk je Svisloč (belorusko Свiслач), spada v črnomorsko vodozbirno območje. Posamezne četrti mesta ležijo od 184 do 280 metrov nad morsko višino.

Minsk leži v območju zmernega celinskega podnebja z zaznavnim vplivom morskega zraka. Poletja so topla, niso pa vroča. Srednja temperatura julija je +18 °C. Srednja temperatura januarja je -7 °C. V zadnjih letih opazujejo rahlo poviševanje srednjih temperatur.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]