Pojdi na vsebino

Merdžefare

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Merdžefare je bil faraon iz Štirinajste egipčanske dinastije, ki je vladal v drugem vmesnem obdobju Egipta okoli leta 1700 pr. n. št.[2] Vzhodni Nilovi delti, moreda tudi zahodni, je vladal iz Avarisa.[2]

Dokazi[uredi | uredi kodo]

Merdžefare je eden od samo štirih faraonov Štirinajste dinastije, ki imajo kakšen dokaz na Torinskem seznamu kraljev, sestavljenim v zgodnjem ramzeškem obdobju.[3] Omenjen je tudi na steli faraonovega varuha pečata in zakladnika Ranisonba. Na steli, odkriti leta 1988-1989, je prikazan med darovanjem bogu Sopduju. Stela, ki je zdaj v zasebni zbirki, je verjetno iz Ranisonbove grobnice v Saft el-Hinni v jugovzhodni delti Nila.[1]

Kronološki položaj[uredi | uredi kodo]

Določitev Merdžefarejevega relativnega položaja v Štirinajsti dinastiji dokaj dobro omogoča Torinski seznam kraljev, na katerem je omenjen v 5. vrstici 9. kolone. Po podatki v seznamu je vladal tri do štiri leta, kar spada med najdaljše vladavine v Štirinajsti dinastiji. Njegov predhodnik je bil Sehebre, nalednik pa Sevadžkare III.[2]

Merdžefarejev absolutni kronološki položaj je vprašljiv. Po mnenju egiptologov Kima Ryholta in Darrella Bakerja je bil deseti faraon Štirinajste dinastije in vladal od tri do štiri leta od okoli 1700 pr. n. št.[2] Ryholtova reconstrukcija zgodnje Štirinajste dinastije je sporna. Drugi znanstveniki, med njimi Manfred Bietak in Jürgen von Beckerath, so prepričani, da se je dinastija začela malo pred Nehesijem okoli 1710 pr. n. št. in ne okoli leta 1805 pr. n. št. kot je predlagal Ryholt. V tem primeru bi bil, Merdžefare peti faraon Štirinajste dinastije.[4][5]

Prepoznavanje[uredi | uredi kodo]

Ker je znan samo Merdžefarejev priimek (prenomen), ostaja njegovo ime samo domneva. Ryholt je kljub temu predlagal, da se je imenoval Vazad ali Šeneh. Ryholt je z urejanjem pečatov vladarjev Štirinajste dinastije v časovno zaporedje ugotovil, da sta za Nehesijem vladala samo Vazad in Šeneh. Ker je med Nehesijem in Jakubherjem vladalo samo nekaj faraon, je Ryholt predpostavil, da bi Vazad lahko bil eden od Nehesijevih naslednikom z najdaljšo vladavino, se pravi Sehebre ali Merdžefare.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Jean Yoyotte: Le roi Mer-Djefa-Rê et le dieu Sopdu, Un monument de la XIVe dynastie, Bulletin de la Société française d'égyptologie 114 (1989): 17-63.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Kim Ryholt: The Political Situation in Egypt during the Second Intermediate Period, c. 1800–1550 BC, Carsten Niebuhr Institute Publications, vol. 20. Copenhagen: Museum Tusculanum Press, 1997, excerpts available online here.
  3. Darrell D. Baker (2008). The Encyclopedia of the Pharaohs: Volume I - Predynastic to the Twentieth Dynasty 3300–1069 BC. Stacey International, London. str. 203–204. ISBN 978-1-905299-37-9.
  4. Jürgen von Beckerath: Untersuchungen zur politischen Geschichte der Zweiten Zwischenzeit in Ägypten, Glückstadt, 1964.
  5. Jürgen von Beckerath: Chronologie des pharaonischen Ägyptens, Münchner Ägyptologische Studien 46, Mainz am Rhein, 1997.
Merdžefare
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Sehebre
Vladar dela Nilove delte
okoli 1700 pr. n. št.
Naslednik: 
Sevadžkare III.