Manca Izmajlova

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Manca Izmajlova
Portret
Rojstvo 21. junij 1978({{padleft:1978|4|0}}-{{padleft:6|2|0}}-{{padleft:21|2|0}}) (40 let)
Kranj
Državljanstvo Flag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1943–1992).svg SFRJ
Poklic pevka
Leta aktivnosti 2000 - danes
Televizija Povabilo na ples, TV Slovenija 1 2001 - 2003
Spletna stran
mancaizmajlova.com

Manca Izmajlova (roj. Urbanc), slovenska pevka mezzosopranistka, * 21. junij 1978, Kranj.

Izvaja operno in popularno glasbo. Muzikal in igro je študirala v Londonu, operno petje pa v Moskvi. Največji uspeh je doživela z albumom "Slovanska duša", na katerem ob spremljavi Ruskega državnega filmskega simfoničnega orkestra poje priredbe skladb iz slovanskih držav – od klasike in narodnih pesmi do popularnih.

Zgodnja leta in glasbeni začetki[uredi | uredi kodo]

Manca Izmajlova je bila rojena kot Manca Urbanc v Kranju. Svoja otroška in najstniška leta je preživela v Lescah. Pogosto ljudje mislijo, da je ruskega porekla, a njen priimek prihaja od moža, ki ima ruske prednike. Njena mama je po poklicu ekonomist in lastnica trgovine z bio hrano "Dobra misel" v Lescah. Njen oče je arhitekt, specializiran za športne gradnje. Manca ima dva mlajša brata.

V glasbeno šolo je pričela hoditi pri šestih letih in šest let igrala kljunasto in prečno flavto. Pri štirinajstih letih se je prvič pričela učiti petja in pričela s prepevanjem v šolskih glasbenih skupinah. Pri šestnajstih je začela nastopati s pianistom v kavarni na Bledu in v Kranju. Vedno je uživala v učenju tujih jezikov - do osemnajstega leta je tekoče govorila angleško, nemško, italijansko in nizozemsko. Po končani Gimnaziji v Kranju je bila sprejeta na študij prava na Pravni fakulteti v Ljubljani. Po enem letu je pustila študij in pričela študirati muzikal na znameniti Mountview Theatre Academy v Londonu.

Začetek profesionalne kariere[uredi | uredi kodo]

Po končanem študiju BA Hons of Arts na Mountview Theatre Academy je v Sloveniji zelo hitro postala znana z reklamo za Mobitel (Vesnina pesem, 2001). Potem je pričela soustvarjati in voditi sobotno oddajo na TV SLO 1 Povabilo na ples, skupaj z dirigentom Patrikom Greblom in Big Bandom RTV Slovenija. Nastopila je tudi v nekaj gledaliških predstavah kot igralka, prevedla in režirala dva muzikala (Brata in Vse se da, če ženske hočejo) in postajala vse bolj prepoznavna kot pevka. Leta 2002 je pri ZKP izšel njen prvenec, pop/ jazz avtorski album "Moj svet" s skupino NORDunk

Po tem, ko je spoznala svojega bodočega moža, Benjamina Izmajlova, ki je takrat v Moskvi študiral violino, se je odločila prekiniti svojo kariero v Sloveniji in nadaljevati s študijem. Preselila se je v Moskvo in začela študirati operno petje na Akademskem glasbenem kolidžu Čajkovski. Pred odhodom iz Moskve sta z možem tam posnela dva albuma - Slovanska duša 2007 in Slovensko srce 2008, ki sta doživela ogromen uspeh v Sloveniji (platinasta naklada) in tudi drugod. Album Slovanska duša je pod naslovom "Far Away" izšel tudi v Južni Koreji za azijski trg. Album Slovensko srce je tudi postal uradno darilo slovenske vlade med predsedovanjem EU 2008.

Kariera in večji uspehi[uredi | uredi kodo]

Do današnjega dne je Manca Izmajlova nastopala že po vsem svetu, z več kot 1200 koncerti in nastopi. Njena posebnost je, da poje v 25 jezikih. Pravi, da se lahko nauči in za vedno zapomni pesem v kateremkoli jeziku, kar je že velikokrat dokazala - npr. s petjem v finščini, islandščini, madžarščini, svahiliju, arabščini itd... Vse pesmi njenega projekta Slovanska duša poje v originalnih (9) jezikih.

Leta 2008 je z možem in z Moskovskim državnim simfoničnim orkestrom Pavla Kogana otvorila 4.Slovanski festival. Tam je bila prvič predstavljena Slovanska duša in Manca in Benjamin sta ob tej priliki prejela Medaljo Cirila in Metoda za medkulturne stike od Ruske pravoslavne cerkve.

Istega leta je Manca prejela prvo nagrado na tekmovanju, posvečenem 100.letnici rojstva skladatelja V. Solovev-Sedova (avtor Podmoskovnie večera in mnogih drugih znamenitih ruskih pesmi). Na tekmovanju je sodelovalo več kot 2000 udeležencev.

Sledili so izjemno uspešni koncerti z Ruskim državnim simfoničnim orkestrom kinematografije, s katerimi sta bila Slovanska duša in Slovensko srce posneta. Najbolj odmevni - v Ljubljani (dvakrat razporodan Cankarjev dom), v Sava centru v Beogradu in v Moskovski filharmoniji. Koncert v Moskvi je obeležil tudi 20.letnico diplomatskih odnosov med Slovenijo in Rusijo. Eden od medijev je po koncertu zapisal: "Manca Izmajlova je pokorila Moskvo!... Običajna moskovska previdnost in zadržanost do novih solistov se je stopila že pri tretji pesmi, aplavz je pri vsaki še naraščal in na koncu - popolne ovacije. Koncert se je z bisi zavlekel na tri ure, razvajena in obenem v svojih navadah nepredvidljiva tukajšnja publika ob daljših koncertih navadno proti koncu že vstaja in se drenja proti izhodu. Tokrat je to storilo le par ljudi. To je bil čisti uspeh, triumf, za kakršnega bi mnogi dali življenje..." (Citat iz argumenti.ru)[1]

Po letu 2012 je Manca Izmajlova redna gostja Moskovske filharmonije, tako v klasičnih kot v koncertih filmske glasbe.

Trenutno Manca Izmajlova ob podpori največje ruske nevladne kulturne organizacije Russkiy mir snema svoj 5. studijski album - najlepše ruske pesmi v novih priredbah za veliki simfonični orkester. Projekt naj bi izšel v januarju 2018 in bo predstavljen po vsem svetu.

100 srčnih koncertov[uredi | uredi kodo]

Jeseni 2012 sta Manca Izmajlova in Benjamin Izmajlov pričela s projektom "100 srčnih koncertov". Turneja je nastala iz njune želje prinesti dobro glasbo in izvedbo slovenskih domoljubnih in ljubezenskih pesmi v čim več slovenskih krajev, zlasti manjših. Turneja je bila končana z novoletnim koncertom na Mestnem trgu v Ljubljani, 31.decembra 2015.

Pesmi mojih krajev (2016)[uredi | uredi kodo]

Zadnji album, izdan je bil pri Založbi Družina v septembru 2016. Posvečen je 25-letnici Slovenije. Na njem so slovenske pesmi iz 19.stoletja, ljudske pesmi, avsenikove melodije in popevke, posnete skupaj s Komornim zborom Ave in Ruskim državnim simfoničnim orkestrom kinematografije. Album ima svojo spletno stran www.pesmimojihkrajev.si

 1. Lipa zelenela je
 2. Nabrala bom šopek cvetja
 3. Čez noč, čez noč
 4. Siničja tožba
 5. Lastovka
 6. Regiment po cesti gre
 7. Barčica
 8. Zabučale gore
 9. Rož, Podjuna, Zila
 10. Čez zelene trate
 11. Nocoj pa, oh, nocoj
 12. Tam, kjer sem doma
 13. Kje so tiste stezice
 14. Zvezde na nebu žare
 15. Domovini

Evrovizijska melodija[uredi | uredi kodo]

 • 2002: Zdravilo sveta - s skupino Nordunk (5. mesto)

Slovenska popevka[uredi | uredi kodo]

 • 2006: Ljubezen
 • 2012: Zdaj - s Slavkom Ivančićem (3. mesto)

Melodije morja in sonca[uredi | uredi kodo]

 • 2014: Amore - 8. mesto (15 točk)

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. ^ "Манца спела и обещала еще - АН-онлайн". argumenti.ru. Pridobljeno dne 2017-01-26. 

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]