Mobitel (operater)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Logotip

Mobitel je blagovna znamka Telekoma Slovenije, s katero podjetje ponuja mobilne komunikacije. Telekom Slovenije je operater z možnostjo uporabe tehnologij GSM/UMTS/LTE.

Zgodovina podjetja[uredi | uredi kodo]

Družba Mobitel d.o.o. je bila ustanovljena oktobra 1991. Ustanovitelj družbe je SP PTT Ljubljana, ki so se mu do konca leta pridružila še druga slovenska PTT podjetja, leta 1992 pa se Mobitel preoblikuje v delniško družbo. Že leta 1991 je podjetje poskusno postavilo analogno omrežje NMT za mobilno telefonijo v Sloveniji.

V letu 1994 PTT Slovenija loči poštne in telekomunikacijske dejavnosti in telekomunikacijske dejavnosti in infrastrukturo prenese na novoustanovljeni Telekom Slovenije. Telekom Slovenije postane 100-odstotni lastnik družbe Mobitel. Leta 1995 Mobitel z odlokom Vlade Republike Slovenije postane nacionalni operater digitalnih mobilnih komunikacij. Do poletja leta 1996 podjetje tako zgradi osnovo GSM omrežja. Podjetje leta 1996 postane tudi član mednarodnega združenja GSM Association, ki združuje GSM operaterje in proizvajalce GSM naprav. Članstvo v združenju omogoča sklenitev prvih pogodb o medsebojnem gostovanju v omrežjih v tujini. Do julija 1996 podjetje zagotovi 40-odstotno pokritost prebivalstva s signalom GSM.

Do leta 2000 Mobitelove storitve uporablja že milijon uporabnikov v omrežjih GSM in NMT, novembra 2001 pa podjetje kot prvo v Sloveniji pridobi koncesijsko pogodbo za tretjo generacijo mobilnih telekomunikacij – UMTS.

Obstoječe omrežje poleg telefoniranja omogoča tudi vrsto dodatnih storitev. V letu 2001 je tako uporabnikom na voljo prenos podatkov preko GPRSa, od leta 2002 omrežje podpira večpredstavna sporočila MMS, z letom 2003 so uporabnikom omrežja na voljo večpredstavne vsebine na mobilnem portalu Planet in od decembra naprej tudi UMTS omrežje tretje generacije; med prvimi na svetu. Od leta 2008 je celotno UMTS omrežje nadgrajeno s tehnologijama HSDPA in HSUPA, kar so pri Mobitelu poimenovali 3,5G.

V obdobju nekaj let so se zmogljivosti omrežja povečale za skoraj 20-krat, in tako je v aprilu 2010 Mobitel prvi v Sloveniji in med prvimi v Evropi v svojem omrežju uvedel tehnologijo HSPA+, kar je omogočilo še višje hitrosti prenosa podatkov v omrežju (podpira teoretične hitrosti do 21,6 megabitov v sekundi, kar je primerljivo z zmogljivimi klasičnimi širokopasovnimi povezavami v internet).

Vzporedno so v Mobitelu svoj tehnološki razvoj vključili tudi četrto generacijo mobilnih telekomunikacij oz. tehnologiji LTE in LTE Advanced, ki bodo uporabnikom zagotovile še višje prenosne hitrosti v omrežju ter tudi izjemno zmogljiv in hiter mobilni internet na območju Slovenije. Kmalu po pridobitvi preizkusnih frekvenc so vzpostavili omrežje LTE in v juniju 2011 predstavili njegovo testno delovanje na frekvenčnem področju 1800 MHz.

Podjetje Mobitel poleg omrežij GSM/UMTS nudi tudi WLAN brezžični dostop do interneta z omrežjem NeoWLAN.

1. julija 2011 je bilo podjetje Mobitel uradno pridruženo podjetju Telekom Slovenije, d. d., ki je prevzelo vse dejavnosti in hčerinske družbe podjetja Mobitel.

Marca 2013 je Mobitel predstavil svoje LTE omrežje na frekvencah 1800Mhz po 27 krajih v Sloveniji [1] .

Novembra 2013 je Telekom Slovenije pod okrilje vzel Mobitel, ki je sedaj le slogan za področje mobilnih komunikacij.

Hčerinska podjetja[uredi | uredi kodo]

  • Soline, pridelava soli d.o.o. – leta 2002 ustanovljeno podjetje, ki skrbi za ohranitev Sečoveljskih solin kot pomembnega dela naravne in kulturne dediščine in zagotavlja nadaljnji razvoj slovenskega tradicionalnega solinarstva.
  • Planet 9 d.o.o., od aprila 2011 je podjetje pripojeno družbi Najdi, informacijske tehnologije, d. o. o. – podjetje Planet 9 je bilo ustanovljeno leta 2003. Podjetje skrbi za zagotavljanje večpredstavnih vsebin Mobitelovih večpredstavnih portalov (mobilni portal, spletna stran, MMS in SMS Info, glasovna postaja, PDA). Podjetje poleg družbe Mobitel svoje vsebine ponuja tudi drugim naročnikom.
  • M-Pay d.o.o. - družbo M-Pay sta leta 2004 skupaj ustanovila Mobitel in Nova KBM. Podjetje je vodilni ponudnik mobilnega plačevanja izdelkov in storitev na slovenskem tržišču.[navedi vir] Skrbi za delovanje in širitev sistema mobilnega plačevanja Moneta.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. ^ [1]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]