Pojdi na vsebino

Krka (podjetje)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
KRKA, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto
Pravna ureditevdelniška družba
Osnovna dejavnostproizvodnja farmacevtskih preparatov
Ustanovljena1954
SedežŠmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenija
Predsednik uprave in generalni direktorJože Colarič
Izdelki in storitvezdravila na recept, izdelki brez recepta, veterinarski izdelki, zdraviliško-turistične storitve
Prodaja skupine Krka1.266,4 milijona EUR (2017)
Število zaposlenih10.832 (31.12.2017)
Spletna stranwww.krka.si

Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto je mednarodno generično farmacevtsko podjetje s sedežem v Novem mestu. Skupina Krka je v letu 2017 prodala za 1.266,4 [1] milijona EUR izdelkov in storitev, leta 2021 pa je v prvih devetih mesecev ustvarila 1,2 milijarde evrov prihodka in 240 milijonov evrov čistega dobička.[2] Krka svoje izdelke prodaja v več kot 70 državah. Mednarodno prisotnost ob številnih podjetjih in predstavništvih v tujini utrjuje tudi z lastnimi proizvodno-distribucijskimi centri v Ruski federaciji, na Poljskem, Hrvaškem in v Nemčiji. Konec leta 2017 je bilo v Krki 10.832 zaposlenih.

Dejavnost in izdelki[uredi | uredi kodo]

Temelj Krkinega poslovanja je farmacevtskokemijska dejavnost. Osrednja skupina izdelkov so zdravila na recept, ki predstavljajo 82,6 % prodaje skupine Krka. Po obsegu prodaje sledijo izdelki brez recepta z 9,4 % in veterinarski izdelki s 5 %. [3] Dejavnost podjetja dopolnjujejo zdraviliškoturistične storitve Term Krka z 2,8 %.

Zdravila na recept[uredi | uredi kodo]

Krkine ključne terapevtske skupine so zdravila za zdravljenje bolezni srca in žilja, zdravila za bolezni prebavil in presnove ter zdravila za bolezni osrednjega živčevja, zdravila za sistemsko zdravljenje okužb, zdravila za bolezni krvi in krvotvornih organov, zdravila za bolezni sečil in zdravila za zdravljenje dihal.

Med zdravila za zdravljenje srčno-žilnih bolezni spadajo zdravila za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka (zaviralci ACE enalapril, perindopril; sartani losartan, valsartan, telmisartan), zdravila za zdravljenje zvišanega holesterola (simvastatin, atorvastatin, rosuvastatin), zdravilo za preprečevanje krvnih strdkov (klopidogrel) in druga.

Zdravila za zdravljenje bolezni prebavil in presnove vključujejo zaviralce protonske črpalke za zdravljenje razjed in refluksa (lansoprazol, pantoprazol, esomeprazol).

V skupini zdravil za zdravljenje bolezni osrednjega živčevja Krka proizvaja antidepresive (venlafaksin), antipsihotike (olanzapin, kvetiapin) in zdravila za zdravljenje Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni.

Indikacijsko področje so tudi protimikrobna zdravila (klaritromicin). Krka ima v svoji paleti še analgetike, zdravila za zdravljenje bolezni dihal, benigne hiperplazije prostate in sladkorne bolezni tipa 2.

Izdelki brez recepta[uredi | uredi kodo]

Vitaminske pastile Duovit

Krkini izdelki brez recepta so namenjeni preprečevanju bolezni in zdravljenju lažjih bolezenskih težav, ki ne zahtevajo zdravniške oskrbe.

Veterinarski izdelki[uredi | uredi kodo]

Krkini veterinarski izdelki po terapevtskih skupinah so zdravila za sistemsko zdravljenje okužb, antiparazitiki in insekticidi, zdravila za bolezni prebavil in presnove, antiseptiki in dezinficienti. V zadnjem času pa Krka vse več pozornosti namenja izdelkom za ljubiteljske živali.

Zdraviliško turistične storitve[uredi | uredi kodo]

Krka svojo osnovno dejavnost dopolnjuje z zdraviliškoturističnimi storitvami hčerinske družbe Terme Krka. Ta združuje zdravilišča v Dolenjskih Toplicah in Šmarjeških Toplicah, obmorski center Talaso Strunjan, Hotele Otočec s hotelom v edinem slovenskem gradu na reki ter poslovni hotel Krka. Osnovna dejavnost Term Krka je medicinska rehabilitacija po boleznih srca in žilja, dihal in gibal.

Trgi in poslovna mreža[uredi | uredi kodo]

Krka je mednarodno podjetje, ki več kot 93 % izdelkov proda v več kot 70 državah po vsem svetu. Na najpomembnejših trgih ima lastna podjetja in predstavništva, v Ruski federaciji, na Poljskem, Hrvaškem in v Nemčiji pa tudi lastne proizvodne zmogljivosti.

Krkini največji trgi so v regiji Vzhodna Evropa, kjer ustvarijo 30,7 % celotne prodaje, s 24 % celotne prodaje sledijo trgi regije Srednja Evropa in s 22,6 % celotne prodaje trgi regije Zahodna Evropa. Na čezmorskih tržiščih ustvarijo 3,1 % celotne prodaje. Krka svoje izdelke trži tudi v Afriki, na Arabskem polotoku in Daljnem vzhodu. V regiji Jugovzhodna Evropa ustvari 12,7 % celotne prodaje. V Sloveniji je prodala 6,9 % svojih izdelkov in storitev. [4]

Razvoj in raziskave[uredi | uredi kodo]

Krka razvija inovativna generična zdravila, to so generična zdravila z dodano vrednostjo, ki so plod lastnega znanja. Svoje izdelke trži pod lastnimi blagovnimi znamkami. V letu 2017 je registrirala 23 novih izdelkov v 46 farmacevtskih oblikah in jakostih. V različnih državah je za različne izdelke na novo pridobila 555 registracij. [5]

Ponudbo nenehno dopolnjuje z novimi zdravili. Z inovativnimi metodami, najsodobnejšimi tehnološkimi postopki in inovativnimi rešitvami izdeluje zdravila iz že znanih učinkovin. V Krkina generična zdravila so večinoma vgrajene učinkovine, ki so bile pridobljene z lastnimi postopki biosinteze in kemijske sinteze.

Rezultate razvoja na ključnih področjih Krka ščiti s patentnimi prijavami.

Kakovost[uredi | uredi kodo]

Krkina proizvodnja poteka v skladu z mednarodnimi proizvodnimi in farmacevtskimi standardi, ki jih vključujejo celotni cikel izdelka od razvoja, proizvodnje, kontrole in zagotavljanja kakovosti do distribucije in skladiščenja.

Leta 1974 je Krka uspešno prestala prvo inšpekcijo ameriškega Urada za hrano in zdravila (Food and Drug Administration, FDA). Ob stalnem nadgrajevanju zahtev dobre proizvodne prakse (dobra proizvodna praksa, GMP) in ostalih dobrih praks (GXP) je dopolnjevala sistem vodenja kakovosti, ki je prerasel v integrirani sistem vodenja (ISV). V ta sistem so bili postopoma vključeni še naslednji sistemi: leta 1996 ISO 9001, leta 2000 Odgovorno ravnanje (RC), leta 2001 ISO 14001, leta 2004 HACCP, leta 2005 OHSAS 18001 in leta 2007 ISO 27001.

Kredibilnost vsakega sistema posebej in integriranega sistema vodenja kot celote v Krki potrjujejo s certifikati, pridobljenimi pri zunanjih neodvisnih inštitucijah.

Eden izmed Krkinih ključnih ciljev je biti odličen na vseh področjih delovanja, zato je integrirani sistem vodenja nadgradila z upoštevanjem načel modela odličnosti Evropske fundacije za kakovost (European Foundation for Quality Management, EFQM).

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Krka se je razvila na podlagi večstoletnega lekarniškega izročila. Že v 12. in 13. stoletju so se v okolici Novega mesta za samostanskimi zidovi začeli pojavljati zametki današnjih lekarn. Že v 15. stoletju je bila samostanska lekarna tudi v Novem mestu. Prvo deželno lekarno je Novo mesto dobilo leta 1570, vodil pa jo je lekarniški pomočnik Peter Klaus, ki je podporo za ustanovitev dobil pri deželnih stanovih. Lekarna je delovala nepretrgoma 380 let do leta 1950, ko je bila podržavljena in preimenovana v Mestno lekarno Novo mesto. Na pobudo Borisa Andrijaniča mag. farm., takratnega upravnika novomeške mestne lekarne, je bil leta 1954 ustanovljen Farmacevtski laboratorij Krka, ki je v začetku zaposloval le devet delavcev. Laboratorij je že dve leti pozneje prerasel v tovarno zdravil. Krka je prva zdravila registrirala na domačem trgu, že v šestdesetih letih pa je začela prodirati na tuje trge. V tem obdobju je svojo ponudbo dopolnjevala z licenčnimi izdelki, konec sedemdesetih pa pridobila prve registracije FDA za proizvodnjo antibiotikov.[6]

Krka se je v začetku osemdesetih usmerila v razvoj lastnih generičnih izdelkov z dodano vrednostjo.

Ves ta čas je intenzivno povečevala proizvodne zmogljivosti in vlagala v razvojno-raziskovalno dejavnost. V osemdesetih je začela širiti mednarodno marketinško mrežo in pomembno okrepila svoj položaj na evropskih trgih.

Leta 1997 je Krka z uvrstitvijo delnic na Ljubljansko borzo postala delniška družba. V letu 2007 je v tujini kupila prvo podjetje. Danes se Krka uvršča med vodilna generična farmacevtska podjetja v svetu.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Boris Blaić, 2015, marec, »Rusi ne bodo kar odšli, Krka tudi ne«, Dolenjski list
  2. »Skupina Krka z rekordno devetmesečno prodajo«. www.24ur.com. Pridobljeno 22. novembra 2021.
  3. Matjaž Polanič, 2015, februar, »Nižji davki in rezervacije rešili Krkin dobiček«,Dnevnik
  4. Jure Ugovšek, Mateja Bertoncelj, Karel Lipnik, 2015, februar, »Krka z največjim medletnim upadom prodaje v petih letih«,finance
  5. Zdenka Lindič - Dragaš, 2015, februar, "Krka je poslovala slabše od načrtov", Delo
  6. Peter Kapš st., Rafael Kapš, Peter Kapš ml., Silva Ostojić-Kapš; KRATEK ORIS ZDRAVSTVA NA DOLENJSKEM; Zdravniški vestnik(2004), letnik 73, številka 12

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]