Knosos

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Knossos)
Skoči na: navigacija, iskanje
Restavriran del severnega vhoda s fresko bika

Knosos (grško Κνωσός) je bronastodobno arheološko najdišče na grškem otoku Kreta, kjer se nahajajo ostanki najstarejšega mesta v Evropi. Stoji ob severni obali Krete nedaleč od administrativnega središča Heraklion.

Sestoji iz velikega kompleksa palače, ki je bil zgrajen na mestu starejšega neolitskega naselja, okrog nje pa je kasneje zrastlo mesto. Palača je bila politično in versko središče minojske civilizacije. Konec bronaste dobe, nekje v obdobju 1380–1100 pr. n. št., so jo prebivalci zapustili, nakar lokacija nikoli več ni bila trajno naseljena. Ime Knosos se je ohranilo v starogrških zapisih o velikem mestu na Kreti, z dejanskim najdiščem pa ga povezujejo materialni ostanki, predvsem kovanci s tem napisom, najdeni v bližini.

Kasneje so okrog starodavnega mesta naštale številne legende. Od tu naj bi vladal kralj Minos, kar povezuje palačo z miti, kot je labirint z Minotavrom in zgodba o Dedalu in Ikarju.

Najdišče je leta 1878 odkril grški arheolog Minos Kalokairinos, leta 1900 pa je izkopavanja prevzel Sir Arthur Evans in v 35 letih iz arheoloških plasti rekonstruiral zgodovino minojske civilizacije.