Kasekemvi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Kasekemvi (v prevodu Pojavita se dva močna)[2] je bil peti in zadnji kralj iz druge dinastije egipčanskih kraljev, ki je vladal osemnajst let do okoli leta 2690 pr. n. št. O njem je znano samo to, da je vodil več pomembnih vojnih pohodov in zgradil več spomenikov.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Kasekemvija se običajno obravnava kot naslednika Peribsena, čeprav nekateri egiptologi trdijo, da je med njima vladal faraon Kasekem. Večina egiptologov je prepričana, da sta Kasekem in Kasekemvi ista oseba.[3] Kasekem je morda spremenil svoje ime v Kasekemvi po ponovni združitvi Gornjega in Spodnjega Egipta po državljanjski vojni med pristaši boga Hora in Seta. Drugi egiptologi so prepričani, da je po zatrtju upora v Nubiji in vrnitvi v domovino porazil vladajočega faraona Peribsena, s čimer so se končali notranji spori v drugi dinastiji. Sledila je ponovna združitev obeh Egiptov.

Kasekemvi je edinstven vladar v egipčanski zgodovini, ker je imel na svojem sereku simbola Hora in Seta. Nekateri egiptologi so prepričani, da je s tem poskušal združiti frakciji pristašev prvega in drugega boga. Po njegovi smrti je Set za vedno izginil s serekov. Bil je prvi kralj, ki je gradil spomenike samemu sebi.

Razen tega je po ponovni združitvi Egiptov opravil obsežna gradbena dela v el-Kabu, Hierakonpolu in Abidu. Edinstvena in ogromna grobnica v Abidu, zadnja zgrajena v tej nekropoli (grobnica V), je trapezne oblike. Dolga je 70 m. Na severnem koncu je široka 17 m, na južnem pa 10 m in ima 58 prostorov. Pred nedavnimi odkritji gradenj iz prve dinastije je njena osrednja pogrebna dvorana veljala za najstarejšo zgradbo iz lomljenega apnenca na svetu. Med izkopavanji so v njej odkrili zlato kraljevo žezlo, okrašeno s karneoli, in več čudovito izdelanih kamnitih lončkov s pozlačenimi pokrovčki, ki so jih roparji grobov očitno spregledali. Med drugimi najdenimi predmeti je bilo orodje iz kremena in bakra, bakrena in kamnita posoda in glinasti vrči, napolnjeni z žitom in sadjem, drobni glazirani predmeti, koralde iz karneolov, modeli orodij, iz ločja pleteni predmeti in veliko pečatov.

Kasekemvi je zgradil trdnjavo v Nehenu[4] in Abidu, ki je zdaj znana kot Shunet ez Zebib. Zgradil je morda tudi Gisr el-Mudir v Sakari. Pokopan je bil v nekropoli v Umm el-Qa'abu.

Družina[uredi | uredi kodo]

Kasekemvijeva žena je bila kraljica Nimathap, mati Djoserja in njegove žene Hetefernebti.[5] Kasekemvijev sin je bil morda tudi Sanahte.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Alan H. Gardiner: The royal canon of Turin.
  2. Peter Clayton. Chronicle of the Pharaohs. Thames and Hudson Ltd, 2006, str. 26.
  3. King Khasekhem.
  4. Khasekhemwy's fort
  5. Aidan Dodson; Dyan Hilton (2004). The Complete Royal Families of Ancient Egypt. London : Thames & Hudson, cop. COBISS 54377729. ISBN 0-500-05128-3.

Vira[uredi | uredi kodo]