Jurski park (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Jurski park

filmski poster
Režiser Steven Spielberg
Producent Kathleen Kennedy
Gerald R. Molen
Scenarist Michael Crichton
David Koepp
Igralci Sam Neill
Laura Dern
Jeff Goldblum
Richard Attenborough
Samuel L. Jackson
Bob Peck
Martin Ferrero
B.D. Wong
Wayne Knight
Joseph Mazello
Ariana Richards
Glasba John Williams
Distribucija Universal Studios
Datum izida 11. junij 1993
Dolžina 129 min.
Država Flag of the United StatesZDA
Jezik angleščina
Proračun $95.000.000
Naslednji Jurski park 2: Izgubljeni svet
Profil IMDb

Jurski park (izvirni angleški naslov Jurassic Park) je ameriški znanstveno fantastični avanturistični film iz leta 1993, delo filmskega režiserja Stevena Spielberga. Je prvi film iz filmske serije Jurski park (Jurrasic Park) posnet je po istoimenskem romanu Michaela Crichtona, ki je z Davidom Koeppom napisal tudi scenarij. Dogajanje je postavljeno na izmišljen otok Isla Nublar, ki se nahaja daleč od srednjeameriške obale s Tihim oceanom, blizu Kostarike. Tam milijarder z majhno skupino genetskih znanstvenikov, ustvari zabaviščni park s kloniranimi dinozavri.

Še preden je bil Crichtonov roman izdan, so se je za filmske pravice borili štirje filmski studiji. Zmagal je Universal Studios z Stevenom Spielbergom. Koepp je napisal scenarij in spremenil predvsem glavne junake iz romana. Film so snemali v Kaliforniji in na Havajih med avgustom in novembrom leta 1992, produkcija pa je trajala še do maja 1993, medtem ko je Spielberg na Poljskem snemal Schindlerjev seznam (Schindler's List). Dinozavri so bili ustvarjeni računalniško s strani podjetja Industrial Light & Magic, in z animacijami narejenimi s pomočjo ekipe Stana Winstona. Da bi film imel izpopolnjen zvok, ki je vseboval ogromno živalskih glasov in dinozavrovega rjovenja, je Spielberg zvok zaupal podjetju DTS, ki je specializirano za urejanje digitalnega zvoka.

S proračunom 65 milijonov $ in z več kot 100 podjetnih pogodb, je Jurski park zaslužil več kot 900 milijonov $ in tako postal najbolj dobičkonosen film vseh časov, do izida Titanika (Titanic) iz leta 1997. Kritiki so film dobro sprejeli, predvsem so pohvalili vizualne učinke filma, glasbo Johna Williamsa in režijo Spielberga. Za 20. obletnico izida filma, je bila v kinu leta 2013 izdana tudi 3-D verzija. Jurski park je tako presegel prodajo vstopnic čez 1 milijardo $ in tako postal 17. film, ki se nahaja na lestvici 20. najbolj dobičkonosnih filmov vseh časov. Film je osvojil več kot 20 nagrad (med drugimi tudi 3 Oskarje), večinoma za njegovo tehnično dovršenost. Jurski park je v filmskem svetu pomenil nov korak vizualnih efektov in animacij. Filmu so sledila tri prav tako uspešna nadaljevanja Jurski park 2: Izgubljeni svet (The Lost World: Jurrasic Park) iz leta 1997, Jurski park 3 (Jurrasic Park III) iz leta 2001 in Jurski svet (Jurrasic World) iz leta 2015. V načrtu je tudi peti del serije, ki je načrtovana leta 2018.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Milijonar John Hammond si blizu Kostarike lasti otok Nulbar. Na njem zgradi zabaviščni park s kloniranimi dinozavri. Pred odprtjem Jurskega parka, povabi na pregled parka tri znanstvenike in odvetnike. Alan Grant in Ellie Sattler sta paleontologa, ki se ukvarjata predvsem z raziskovanjem dinozavra vrste Velaptor. Ian Malcolm je matematik in fizik, Donald Gennaro pa je odvetnik, ki želi s parkom čim bolj zaslužiti. Po začetnem šoku in prvem srečanju z dinozavri, pokaže John Hammond obiskovalcem, da so dinozavre ustvarili s pomočjo krvi več milijon let starega komarja ujetega v jantar, in s pomočjo genske industrije. Vsi trije znanstveniki se strinjajo, da je igranje boga zelo napačno, le Donald je z mislimi samo pri denarju. Kasneje se odpravijo na ogled parka, v posebnih računalniško vodenih avtomobilih, kjer se jim pridružita Hammondova vnuka Lex in Tim Murphy. Ko se ogled začne vsi opazijo da se dinozavri predvsem skrivajo in niso najbolj družabna bitja. Elle se z oskrbnikom parka in bolno samico vrste Triceraptor vrne v nadzorne sobe parka, ostali pa nadaljujejo ogled. Medtem v računalniški sobi Dennis Nedry, eden izmed zaposlenih, izklopi elektriko na celotnem otoku, v želji da bi prišel do DNK dinozavrov in zanj prejel velike količine denarja. Električne ograje se po vsem parku izklopijo in avtomobili z obiskovalci se ustavijo pred ograjo tiranozavra. Slednji tudi pobegne in požre Donalda, rani Iana, Lex Tim in Alan pa skupaj z avtomobilom padejo v prepad. Dennis med potjo v pristanišče obtiči in požre ga dinozaver vrste Dilophosaurus. Ellie se s strokovnjakom za veraptorje, Robertom Muldoonom, po napadu vrne po preživele, vendar najdeta samo ranjenega Malcolma. Alan, Tim in Lex naslednji dan nadaljujejo pot proti nadzorništvu parka. Ostali medtem sklenejo, da bosta Ellie in Muldoon ponovno vzpostavila elektriko, v bunkerju blizu kletke za veraptorje. Hitro opazita, da so veraptorji zelo inteligentna bitja. Mudloona ubijejo, Ellie pa v bunkerju ponovno vzpostavi elektriko. Alan, Lex in Tim se po dolgi poti le vrnejo. Alan odide po pomoč in pusti Lex in Tima sama. Kmalu ju napadeta dva veraptorja, vendar jima s težavo le uideta. Po njih se vrneta Alan in Ellie. Skupaj uidejo veraptorjem, katere požre tiranozaver. Preživeli se s helikopterjem vrnejo domov.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]