Jurski park 2: Izgubljeni svet

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Jurski park 2: Izgubljeni svet
Režiser Steven Spielberg
Producent Gerald R. Molen
Colin Wilson
Scenarist Michael Crichton
David Koepp
Igralci Jeff Goldblum
Julianne Moore
Vince Vaughn
Pete Postlethwaite
Arliss Howard
Glasba John Williams
Distribucija Universal Studios
Datum izida 23. maj 1997
Dolžina 129 min.
Država Flag of the United StatesZDA
Jezik angleščina
Proračun $73.000.000
Predhodni Jurski park
Naslednji Jurski park 3
Profil IMDb

Jurski park 2: Izgubljeni svet (izvirni angleški naslov The Lost World: Jurassic Park) je ameriški znanstvenofantastični avanturistični film iz leta 1997. Je drugi del iz filmske serije Jurski park (Jurrasic Park). Film je delo filmskega režiserja Stevena Spielberga. Scenarij je napisal David Koepp, ki temelji predvsem na romanu Michaela Crichtona iz leta 1995, z naslovom Izgubljeni svet (Lost World). Jeff Goldblum igra zagovornika teorije kaosa in matematika Iana Malcolma, z njim pa igrajo še Julianne MoorePete PostlethwaiteVince VaughnVanessa Lee Chester in Arliss Howard. Goldblum je edini igralec, ki tako kot v prvem, tudi v drugem delu igra glavno vlogo. Igralci iz prvega dela, ki se pojavijo tudi v drugem so Richard Attenborough kot John Hammond ter  Joseph Mazzello in Ariana Richards kot Hammondova vnuka Lex in Tim.

Zgodba se dogaja štiri leta po dogodkih v prvem filmu. Središče dogajanja je postavljeno na izmišljen otok Sorna. Osamljen otok stran od pacifiške obale Srednje Amerike, blizu Kostarike, kjer živijo dinozavri klonirani iz strani podjetja Johna Hammonda, InGen. Dinozavri tam živijo svobodno v svojem ekosistemu. Ko Hammond izve, da namerava njegov nečak, ki je prevzel nadzor nad InGenom, ujeti dinozavre in jih pripeljati med ljudi, tja pošlje ekipo, ki jo vodi dr. Ian Malcolm, da bi na otok prispeli pred InGenovimi plačanci. Skupini se na otoku srečata in se združita zaradi nevarnosti, ki prebiva na otoku.

Ko je bila knjiga prvega dela izdana in je film požel veliko uspeha, je moral Crichton zaradi pritiska oboževalcev in Stevena Spielberga, napisati nadaljevanje. Takoj, ko je bila knjiga leta 1995 izdana so začeli s produkcijo filma. Vsebina Izgubljenega sveta je domišljisko temnejša in dinozavre so ustvarjali predvsem s pomočjo računalniških programov in z manj animacijami. Kljub različnim odzivom je film po vsem svetu zaslužil 618 $.

Nadaljevanje, Jurski park 3 (Jurrasic Park III) je bil izdan 18. julija 2001.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Štiri leta po dogodkih v Jurskem parku na otoku Nublar. Do vodstva biotehniškega InGen podjetja pride Peter Ludlow, nečak bivšega direktorja, Johna Hammonda. Ludlow pošlje na otok Sorna skupino plačancev, da bi ujeli čim več dinozavrov za novi Jurski park v San Diegu. Otok Sorna je kot Nublar poln živih dinozavrov. Edina razlika pa je, da na otoku Sorna ni ograd, ki bi lahko zadrževale dinozavre. Medtem Hammond na otok pošlje znanstvenika Iana Malcolma, ki je preživel že katastrofo na otoku Nublar, in njegovo dekle Sarah Harding, pod pretvezo da gresta snemat dokumentarec. Pridružita se jima še snemalec Nick Van Owen in strokovnjak za opremo Eddie Carr. Kmalu pa opazijo, da je naskrivaj z njimi prišla tudi Ianova hči Kelly. Ko vidijo kako Ludlowi možje grdo delajo z dinozavri, se odločijo jih spustiti na prostost. Medtem vodja plačancev Ronald Tembo, lovi Tiranozavra. Med lovom poškoduje Tiranozavrovega mladiča, zato se Nick odloči da bo zanj poskrbel. Odpelje ga k Sarah, ki mladiču oskrbi rano. Medtem Kelly panično prosi Iana da jo spravi na varno, zato jo odpelje k Eddiju , ki je postavil dvigalo na drevesu. Ko se Ian vrne po Sarah in Nicka jih napadeta mladičeva starša. Mladiča vrnejo, vendar jih Tiranozavra s prikolico v kateri se nahajajo, pahneta v prepad. Ko počasi drsijo iz strme pečine, pride na pomoč Eddie. Vrže jim vrv in jim poskuša pomagati. Toda vrneta se Tiranozavra in Eddija požreta. Kmalu po tem pridejo plačanci in pomagajo Ianu, Sarah in Nicku. Vsi se odločijo, da se bodo odpravili proti hiški kjer se nahaja radio s katerim bi lahko poklicali na pomoč. Ko se neke noči utaborijo jih napade Tiranozaver. Vsi se razbežijo na vse strani. Ian, Sarah, Nick in Kelly pa le prispejo na cilj, vendar jih takoj napadejo Veraptorji. Nick medtem pokliče na pomoč in kmalu pridejo po njih helikopterji. Medtem pa Ronald Tembo z uspavalnimi puščicami ujame Tiranozavra in njegovega mladiča. Ko Ian in Sarah izvesta, da peljejo Tiranozavra med ljudi v San Diego, se odpravita na tiskovno konferenco, kjer Peter Ludlow čaka na ladjo s Tiranozavrom. Reči mu uidejo iz nadzora in Tiranozaver začne pustošiti po mestu. Ko ga Ian in Sarah le pripeljeta nazaj na ladjo, se vmeša Ludlow, ki želi mladiča zase. Tiranozaver ga rani, njegov mladič pa ubije. Ladja se vrne na otok Sorna. Kasneje John Hammond novinarjem pove, da se človek ne bo več vmešaval v okolje dinozavrov in pustil otoka Nublar in Sorna popolnoma izolirana.

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]