Jurski park 3

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Jurski park 3
Režiser Joe Johnston
Producent Larry Franco
Kathleen Kennedy
Scenarist Michael Crichton
Alexander Payne
Peter Buchman
Jim Taylor
Igralci Sam Neill
William H. Macy
Téa Leoni
Alessandro Nivola
Trevor Morgan
Michael Jeter
Distribucija Universal Studios
Datum izida 18. julij 2001
Dolžina 92 min.
Država Flag of the United States ZDA
Jezik angleščina
Proračun 93.000.000 USD
Predhodni Jurski park 2: Izgubljeni svet
Naslednji Jurski svet
Profil IMDb

Jurski park 3 (izvirni angleški naslov Jurassic Park III) je ameriški znanstvenofantastični pustolovski film iz leta 2001. Film je tretje nadaljevanje iz filmske serije Jurski park (Jurrasic Park). V filmu igrajo Sam NeillWilliam H. MacyTéa LeoniAlessandro NivolaTrevor Morgan, in Michael Jeter. Je prvi film iz serije, ki ga ni režiral Steven Spielberg in ki ne temelji na romanu Michaela Crichtona (čeprav je bilo ogromno scen v filmu iz Crichtonovih romanov Jurski park (Jurrasic Park) in Izgubljeni svet (The Lost World). Zgodba se dogaja na izmišljenem otoku Isla Sorna, stran od pacifiške obale Srednje Amerike (isti otok kot v drugem delu), tam ločen par z zvijačo pripelje na otok dr. Alana Granta, da bi jima pomagal najti njunega sina.

Po uspehu Spielbergovega Jurskega parka je Joe Johnston pokazal veliko zanimanje za režiranje tretjega dela. Spielberg je Johnstonu dal dovoljenje, da če bo prišlo do snemanja tretjega dela, naj bo on režiser. Produkcija se je začela 30. avgusta 2000. Kljub mešanim odzivom je film požel uspeh saj je po vsem svetu zaslužil več kot 368 milijonov USD. Nadaljevanje je sledilo junija 2015.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Paleontolog Alan Grant se sooča s finančno krizo glede raziskovanja inteligence velociraptorjev. Zato iz obupa sprejme bogato ponudbo premožnega Paula Kirbya in njegove žene Amande, da bi bil njun vodič na zračnem ogledu otoka Sorna, prebivališča dinozavrov. Alan, ki je bil pred leti priča katastrofi na otoku Nublar, kjer so dinozavri pobegnili iz ograd, je zelo skeptičen. S seboj vzame svojega najljubšega paleontologa, mladega Billya Brennana. Ko priletijo do otoka, želita pilota pristati. Alan se razburi, zato ga obvladajo s silo. Ko se zbudi, so že na zemlji. Kmalu zatem se na letalo panično vrneta pilota. Takoj po vzletu strmoglavijo in pristanejo v drevesnih krošnjah. Pilot poskuša s pomočjo satelitskega telefona poklicati na pomoč, vendar ga hitro požre spinozaver. Ko ostali le zbežijo orjaškemu mesojedcu, so že priča spopadu med tiranozavrom in spinozavrom. Slednji tiranozavra premaga. Ko se stvari umirijo, Alan izgubi živce in zahteva pojasnilo. Izve, da sta Paul in Amanda v bistvu ločenca, ki sta na otok prišla iskat svojega pogrešanega sina Erica, ki je z Amandinim fantom Benom jadral z jadralnim padalom na otoku.

Alan se odloči, da bodo poskušali priti do obale in nekako priklicati pomoč. Vrnejo se do razbitin letala, kjer blizu najdejo v jadralno padalo zavito okostje Bena. Amanda se panična umakne in odkrije gnezdišče velociraptorjev. Billy jadralno padalo vzame s seboj, v primeru, da bi ga potrebovali. Ko nadaljujejo pot, pridejo do nekdanjih laboratorijev, kjer so ustvarjali in klonirali dinozavre. Tam jih pričakajo velociraptorji, zato pobegnejo v džunglo. Velociraptorji ubijejo še zadnjega pilota, Billy in Kirbyeva pa se zatečejo na drevo. Alana medtem dinozavri obkolijo, takrat pa ga s plinsko bombo reši izgubljeni Eric. Naslednji dan Alan opazi v reki na dnu kanjona motorni čoln, ki bi jim morda lahko pomagal priti do obale. Eric takrat sliši zvonjenje satelitskega telefona, zato steče in začne klicati očeta in mamo. Kirbyeva ga slišita in hitro so vsi skupaj. Toda zvonjenje telefona je prihajalo iz trebuha spinozavra, kateremu pobegnejo in se zatečejo v nekakšno staro zatočišče. Billy Alanu prizna, da je ukradel velociraptorjeva jajca in da jim zato ostali dinozavri sledijo. Alan se z Billyem spre in se odloči, da bo jajca za zdaj obdržal.

Kmalu najdejo stopnice, ki vodijo v meglen, a ogromen prostor. Hitro ugotovijo, da se nahajajo v kletki pteranodonov. Leteči dinozavri hitro ugrabijo Erica in ga odnesejo k svojim mladičem. V upanju, da bi Alan Billyu odpustil, se slednji z jadralnim padalom odpravi rešit Erica. Erica vrne staršem, sam pa se zaplete v skale in postane žrtev napada letečih dinozavrov. Ostali zbežijo do motornega čolna in nadaljujejo pot. Alana, začne peči vest, ker se je sprl z Billyem. Ko pade noč, spet slišijo zvonjenje telefona. Najdejo ga v ogromnih kupih dinozavrovih iztrebkov. Alan pokliče svojo dolgoletno prijateljico in paleontologinjo Ellie. V nekaj ključnih besedah jo prosi za pomoč, nato pa motorni čoln napade spinozaver. Prežene ga Paul Kirby s signalno raketo. Zjutraj vsi nadaljujejo pot proti obali, vendar jim tik pred ciljem velociraptorji postavijo zasedo. Alan, ki se zaveda njihove visoke inteligence, jim vrne jajca ter jih zmede z oponašanjem klicev na pomoč, s pomočjo Billyevega pripomočka. Velociraptorji se razbežijo, ostali pa pridejo do obale, kjer jih pričakajo vojaški helikopterji in ladje, katere je poslala Ellie. Alan na helikopterju opazi težko ranjenega, a preživelega Billya. Amanda in Paul pa se odločita, da bosta ponovno zaživela skupaj s svojim sinom.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]