Pojdi na vsebino

Joensuu

Joensuun kaupunki
Joensuu stad

Jovensuu (karelsko)
mesto
V smeri urinega kazalca od zgoraj levo: Joensuu Arena, Centralna bolnišnica Severne Karelije, letališče Joensuu, železniška postaja Joensuu in vodnjak v parku; v sredini od zgoraj navzdol: Mestna hiša Joensuu, Vrata Joensuu (Joensuun portti) blizu trga in Kip svobode v Parku svobode
V smeri urinega kazalca od zgoraj levo: Joensuu Arena, Centralna bolnišnica Severne Karelije, letališče Joensuu, železniška postaja Joensuu in vodnjak v parku; v sredini od zgoraj navzdol: Mestna hiša Joensuu, Vrata Joensuu (Joensuun portti) blizu trga in Kip svobode v Parku svobode
Zastava Joensuun kaupunki Joensuu stad
Zastava
Grb Joensuun kaupunki Joensuu stad
Grb
Vzdevek: 
Jönssi,[1] Jenssi[2]
Joensuun kaupunki Joensuu stad se nahaja v Finska
Joensuun kaupunki Joensuu stad
Joensuun kaupunki
Joensuu stad
Koordinati: 62°36′0″N 29°45′50″E / 62.60000°N 29.76389°E / 62.60000; 29.76389
Država Finska
RegijaSeverna Karelija Severna Karelija
Ustanovitev - ukaz1848
Upravljanje
 • mestni menedžerJere Penttilä
Površina
1. januar 2018[3]
 • Skupno275.107 km2
 • Kopno238.179 km2
 • Voda36.931 km2
Rang26.
Prebivalstvo
 (31. december 2023)[4]
 • Skupno78.062
 • Rang12.
 • Gostota3.277 preb./km2
Časovni pasUTC+2 (vzhodnoevropski)
 • PoletniUTC+3
Spletna stran[www.joensuu.fi www.joensuu.fi]

Joensuu (Predloga:IPA-fi; karelsko Jovensuu; lit. 'ustje reke') je mesto na Finskem in glavno mesto regije Severna Karelija. Je v vzhodni notranjosti države in v Finskem pojezerju. Prebivalcev Joensuuja je približno 78.000, medtem ko ima regija približno 127.000 prebivalcev. Je 12. najbolj naseljena občina na Finskem in deveto najbolj naseljeno mestno območje v državi.

Joensuu je leta 1848 ustanovil car Nikolaj I. Ruski. Mesto leži na severni obali jezera Pyhäselkä, severnega dela jezera Saimaa, ob izlivu reke Pielinen. Najbližje večje mesto, Kuopio v Severni Savoniji, je 136 kilometrov zahodno. Od Joensuuja je razdalja do Lappeenranta, glavnega mesta Južne Karelije, 233 kilometrov po cesti 6.

Kot je značilno za mesta v vzhodni Finski, je Joensuu enojezično finsko. Poleg Kuopia je Joensuu eno glavnih urbanih, gospodarskih in kulturnih središč vzhodne Finske. Joensuu je študentsko mesto s podružnico Univerze Vzhodne Finske, ki ima več kot 20.000 vpisanih študentov[5] in dodatnih 4000 študentov na Karelski univerzi uporabnih znanosti.[6]

Zgodovina

[uredi | uredi kodo]

Mesto Joensuu, ki ga je leta 1848 ustanovil ruski car Nikolaj I., je regionalno središče in glavno mesto Severne Karelije. V 19. stoletju je bil Joensuu mesto proizvodnje in trgovine. Ko je leta 1860 mesto prejelo dispenzacijske pravice za začetek trgovine, so bile nekdanje omejitve za industrijo odpravljene in lokalne žage so začele uspevati in se širiti. Vodni promet se je izboljšal z izgradnjo in odprtjem Sajmenskega prekopa leta 1856. Posledično je bila omogočena živahna trgovina med regijami Severne Karelije, Sankt Peterburga in Srednje Evrope. Ob koncu 19. stoletja je bil Joensuu eno največjih pristaniških mest na Finskem.

Skozi stoletja so karelijski trgovci pluli po reki Pielisjoki. Reka je že od nekdaj živahno srce mesta. Kanali – dokončani do leta 1870 – so povečali rečni promet. V zlati dobi rečnega prometa je po reki plulo na tisoče parnikov, bark in čolnov za prevažanje hlodov. Reka Pielisjoki je bila tudi pomembna pot za splav, ki je zagotavljala les za žage in celotno lesno industrijo.

Nekdaj skromno agrarno mesto se je v zadnjih nekaj desetletjih razvilo v vitalno središče pokrajine. Uspeh pri regionalnih priključitvah, ustanovitev regije Severne Karelije in naložbe v izobraževanje so bili najbolj odločilni ukrepi v tem razvoju.

Leta 1954 je bila občina Pielisensuu združena z Joensuujem. V začetku leta 2005 sta bili Joensuuju pridruženi občini Kiihtelysvaara in Tuupovaara. V začetku leta 2009 sta bili pridruženi še občini Eno in Pyhäselkä. Po zadnjih konsolidacijah je na območju občine Joensuu približno 73.000 prebivalcev.

Univerza v Joensuu ( od januarja 2010 del Univerze Vzhodne Finske[7]) se je v petindvajsetih letih razširila na osem fakultet. Univerza je eden od temeljev vitalnosti mesta in s tem celotne Severne Karelije. Razvejano mednarodno sodelovanje v znanosti, industriji in trgovini koristi celotni regiji.

Bližina vzhodne meje je bila pomemben dejavnik v zgodovini mesta. Republika Karelija je ponovno pomembno območje za sodelovanje z bližnjimi regijami v Rusiji. Izvozna podjetja v Joensuuju nadaljujejo predrevolucionarno tradicijo zunanje trgovine.

Joensuu ponuja raznolike kulturne dejavnosti. Niz dogodkov – festival Ilosaarirock, glasbena zima Joensuu, festival vizualne kulture Viscult, festivali Gospel – in neokrnjeno okolje povečujejo privlačnost mesta.

Joensuu včasih imenujejo evropska prestolnica gozdov, predvsem zato, ker ima tam sedež Evropski inštitut za gozdove. V Joensuuju so tudi druge gozdarske raziskovalne in izobraževalne ustanove.

Geografija

[uredi | uredi kodo]

Sosednje občine Joensuu so Liperi, Kontiolahti, Lieksa, Ilomantsi, Tohmajärvi in ​​Rääkkylä. Poleg tega je mesto del podregije Joensuu, ki trenutno vključuje tudi občine Heinävesi, Ilomantsi, Juuka, Kontiolahti, Liperi in Polvijärvi ter mesto Outokumpu.

Podnebje

[uredi | uredi kodo]

Joensuu ima subarktično podnebje (Köppen: Dfc), ki meji na vlažno celinsko podnebje (Köppenova podnebna klasifikacija: Dfb) zaradi svoje visoke zemljepisne širine in lege v notranjosti. Ker je precej daleč v notranjosti, ima Joensuu bolj celinsko podnebje kot večina Finske. Posledično je lahko nagnjen k temperaturnim ekstremom tako pozimi kot poleti. Na primer, Joensuu je julija v povprečju toplejši od Dublina ali Manchestra, januarja pa hladnejši od Moskve. Zime so dolge, mrzle in snežene. Poleti pa pogosto prinašajo temperature nad 20,0 °C in nevihte se običajno pojavljajo 10–15 dni na leto.[8] Najvišja kdaj koli zabeležena temperatura 37,2 °C 29. julija 2010 je najvišja zabeležena temperatura na Finskem in druga najvišja kdaj koli zabeležena temperatura v nordijskih državah, za švedskim rekordom vseh časov, ki znaša 38,0 °C. Najnižja kdaj koli zabeležena temperatura v Joensuuju je bila −40,0 °C 10. decembra 1955. Pozimi je snežna odeja zanesljiva in v povprečju globoka 50–70 cm. Letno je v Joensuuju povprečno 24 dni s temperaturami -20 °C ali nižjimi, medtem ko se temperatura pod -30 °C opazi približno enkrat na leto. Skupna letna količina padavin je povprečno 589 mm, od tega jih približno 225 mm pade v obliki snega.[9][10]

Gospodarstvo

[uredi | uredi kodo]
Stavba Agora v kampusu Joensuu

Joensuu je rastoče pokrajinsko središče s storitveno usmerjenim poslovnim življenjem. Koncentracija podjetij informacijske in komunikacijske tehnologije je potekala v prostorih, ki jih ponuja znanstveni park Joensuu. Med večjimi industrijskimi podjetji sta proizvajalec ključavnic Abloy Oy in proizvajalec gozdarskih strojev John Deere. Raziskave in razvoj izdelkov v Joensuuju potekajo na univerzi, znanstvenem parku, METLA in nekaj podjetjih na področjih, kot so barvne raziskave in difraktivna optika. Podjetja, ki so v letu 2015 plačala največ davka od dohodkov pravnih oseb, so Broman Group Oy, ki prodaja avtomobilske dele in dodatno opremo, ključno podjetje Assa Abloy Oy, North Karelia Cooperative, E. Hartikainen Oy, ki deluje na področju gradbeništva in avtomobilskega poslovanja, in Autokiinteistöt Laakkonen Oy.[11]

Stopnja brezposelnosti v Joensuuju je 31. decembra 2018 znašala 14,7 %.ref>Joensuu taskukoossa 2019 (v finščini). City of Joensuu. str. 5.</ref>

V Joensuuju so štirje nakupovalni centri: Iso Myy, [26] Metropol, Plaza Centrum in ena veleblagovnica, ki pripada verigi Sokos.

Sklici

[uredi | uredi kodo]
 1. Jönssi – Urbaani Sanakirja (in Finnish)
 2. Jenssi – Urbaani Sanakirja (v finščini)
 3. "Area of Finnish Municipalities 1.1.2018" (PDF)[1]. National Land Survey of Finland. Retrieved 30 January 2018.
 4. "Population growth biggest in nearly 70 years" [2] Population structure. Statistics Finland. 26 April 2024. ISSN 1797-5395. Retrieved 29 April 2024.
 5. The City of Joensuu – An oasis of modern educationGlobal Education Park Finland
 6. »North Karelia University of Applied Sciences, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. aprila 2010. Pridobljeno 15. januarja 2010.
 7. Steps leading to the establishment of the UEF Arhivirano 2013-02-27 na Wayback Machine.
 8. »Ilmatieteen laitos«.
 9. »Retkeilijän sää, osa 2: Onko siellä lunta? Näin ennakoit lumen paksuuden ja lumisateet«. 19. april 2018.
 10. »Säähavaintoarkisto – Taulukkotilastot – FMI Avoin data«.
 11. »Alueen Joensuu yhteisöverotiedot«. YLE (v finščini). 1. november 2016. Pridobljeno 30. junija 2021.

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]