Jelica Šumič Riha

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Jelica Šumič Riha
Rojstvo1958
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicpolitologinja, filozofinja, prevajalka

Jelica Šumič Riha, slovenska filozofinja, politologinja in prevajalka, * 1958.

Leta 1983 je diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Oktobra 1988 je izstopila iz Komunistične partije Slovenije z 32 intelektualci ob Procesu proti četverici. Leta 1989 je bila soustanoviteljica Debatnega kluba 89, ki je postal intelektualno jedro kasnejše stranke Liberalna demokracija Slovenije. Med letoma 1995 in 2005 je bila profesorica filozofije na Univerzi v Ljubljani. Je raziskovalka Slovenske akademije znanosti in umetnosti in predavateljica na Univerzi v Novi Gorici. Poročena je s filozofom Radom Riho.

Dela[uredi | uredi kodo]

 • Realno v performativu (Ljubljana, 1988).
 • Pravo in razsodna moč (Ljubljana, 1993, soavtor Rado Riha)
 • Avtoriteta in argumentacija (Ljubljana, 1995).
 • Totemske maske demokracije (Ljubljana, 1996).
 • Singularité dans la psychanalyse, singularité de la psychanalyse (Pariz, 1998, soavtor Michel Deguy)
 • Mutacije etike (Ljubljana, 2002)

Jelica Šumič Riha[uredi | uredi kodo]

Jelica Šumič Riha, rojena 1958, je slovenska filozofinja, politična teoretičarka in prevajalka. Je raziskovalka na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU, profesorica na Podiplomski šoli ZRC SAZU, gostujoča profesorica na Université Paris 8, University of Essex in Universidad Nacional de San Martin (Buenos Aires).


Biografija


Študirala je filozofijo na Univerzi v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1983. Bila je članica Zveze komunistov Slovenije, vendar pa je oktobra 1988 zapustila stranko skupaj z 32 drugimi intelektualci levega boka, kot protest proti Ljubljanskemu sojenju, ko so štiri civiliste aretirali in jim sodili na Jugoslovanskem vojaškem sodišču. Leta 1989 je bila ena od soustanoviteljev Razpravljalnega kluba 89", ki je postal intelektualno jedro Liberalno-demokratske stranke.

Med letoma 1995 in 2005 je poučevala filozofijo na Univerzi v Ljubljani. Trenutno je raziskovalka na Filozofskem inštitutu Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, uči pa tudi na univerziteti v Novi Gorici. Poročena je s slovenskim filozofom Radom Riho.

Dejavna ni le v slovenskem prostoru. Predavala je na več univerzah v tujini, predvsem v Angliji, Nemčiji, Združenih državah Amerike ter v Franciji. Imela je tudi niz predavanj z naslovom "Le Réel dans la philosophie" na Collège international de Philosophie à Paris, v Maison des Sciences de l’Homme ter na Univerzi Charles-de-Gaulle-Lille 3.

Njene teme proučevanje vključujejo etiko, politično teorijo in psihoanalizo. Obsežno je pisala med povezavami med pravnim sistemom, etiko in politiko. Pisala je tudi o filozofiji Alaina Badiouja, Jacquesa Ranciereja in Giorgia Agambena. Med drugim se je ukvarjala tudi s politično teorijo Carla Schmitta in Hansa Kelsena. Poleg tega pa je prevedla dela številnih filozofov, kot so na primer Sigmund Freud, Karl Marx, Ernesto Laclau, Chantal Mouffe, Jacques Lacan, Claude Lefort, Jean-François Lyotard idr.

Pierre-François Mourier, francoski veleposlanik v Sloveniji je odlikoval Jelico 18. marca 2014 na francoski rezidenci v Ljubljani z odlikovanjem vitez reda umetnosti in leposlovja. Odlikovanje je zahvala za prizadevanja Jelice Šumič Rihe pri širjenju francoske misli v Sloveniji.


Delovanje doma in v tujini


DOMA - Transformacije etike v dobi globalizacije, podiplomski program "Interkulturni študiji - primerjalni študij idej in kultur" Politehnike Nova Gorica in ZRC SAZU, Ljubljana. - Etika II (od 1995 dalje), Oddelek za filozofijo, Filozofska fakulteta v Ljubljani.

V TUJINI - "Le pour tous face au réel", skupaj z Radom Riho, College International de Philosophie, Pariz 2000-2001. - "Est Deus in nobis", predavanje na Maison des Sciences de l'Homme, Pariz 2002 . - "Community for all", plenarno predavanje na mednarodnem simpoziju "Indeterminate Communismus", Frankfurt, Nemčija, 2003. - "Entre désir d'exister et désir d'éternité", Université Charles de Gaulle-Lille 3, Pariz, Francija, 2003. - "Politics of the not-all", plenarno predavanje na mednarodnem srečanju "Politics, Psychoanalysis, Rhetoric", Boston, ZDA, 2005 . - "Traduction, transmission", predavanje v okviru mednarodnega projekta "Traduction et Exclusion. L'Europe, une communauté de traduction", (vodja projekta), Maison des Sciences de l'Homme, Collumbia University, Pariz, Francija, 2005.


Pomembnejša dela


 • Realno v performativu (Ljubljana, 1988).
 • Pravo in razsodna moč (Ljubljana, 1993; soavtor Rado Riha)
 • Avtoriteta in argumentacija (Ljubljana, 1995).
 • Totemske maske demokracije (Ljubljana, 1996).
 • Singularité dans la psychanalyse, singularité de la psychanalyse (Paris, 1998; soavtor Michel Deguy)
 • Mutacije etike (Ljubljana, 2002).
 • Mutacije etike, Založba ZRC, Ljubljana 2002.
 • "Anachronism of emancipation or politics of fidelity", v: Laclau: a critical reader, ur. O. Marchart, S. Critchley, London, New York, Routledge:

2004.

 • "Kommunismus als Gemeinschaft 'für alle'", skupaj z Radom Riho, v: Indeterminate! Kommunismus: Texte zu Ökonomie, Politik und Kultur. 1. Aufl. Münster: Unrast, 2005.
 • "Testimony and the Real: Testimony between the Impossibility and Obligation", v: "Witnessing Theory", Parallax 30, vol. 10, št. 1, 2004.


Viri


Jelica Šumič Riha. [internet]. [Citirano 30.11.2016]. Dostopno na spletnem naslovu: http://www.zalozba-sophia.si/avtor/jelica-sumic-riha.

Jelica Šumič Riha. [internet]. [Citirano 30.11.2016]. Dostopno na spletnem naslovu: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jelica_%C5%A0umi%C4%8D_Riha.

Odlikovanje Jelici Šumič Riha. [internet]. [Citirano 31.1.2017]. Dostopno na spletnem naslovu: http://www.ambafrance-si.org/Odlikovanje-Jelici-Sumic-Riha.

Prof. dr. Jelica Šumič Riha. [internet]. [Citirano 31.1.2017]. Dostopno na spletnem naslovu: http://fi2.zrc-sazu.si/sl/sodelavci/jelica-%C5%A1umi%C4%8D-riha-sl#v.