Univerza v Novi Gorici

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
University of Nova Gorica
Univerza v Novi Gorici
Ustanovljena2006
Prorektorprof. dr. Gvido Bratina, prof. dr. Mladen Franko
Rektorprof. dr. Danilo Zavrtanik
Št. študentov800
KrajNova Gorica, Slovenija
Spletna stranhttp://www.ung.si/

Univerza v Novi Gorici je univerzitetna ustanova, ki se ukvarja z visokošolskim izobraževanjem na dodiplomski in podiplomski ravni ter z znanstvenoraziskovalno dejavnostjo.

Ustanovitev[uredi | uredi kodo]

Delovati je začela v študijskem letu 1995/1996 kot Fakulteta za znanosti o okolju, prva mednarodna podiplomska šola v Sloveniji, ki sta jo ustanovila Mestna občina Nova Gorica in Institut Jožef Stefan iz Ljubljane. Zaradi uvedbe novih študijskih programov in širitve znanstvenoraziskovalne dejavnosti se je leta 1998 reorganizirala in preimenovala v Politehniko Nova Gorica, leta 2006 pa ponovno spremenila status in postala Univerza v Novi Gorici. Današnji soustanovitelji Univerze v Novi Gorici so: Mestna občina Nova Gorica, Občina Ajdovščina, Institut Jožef Stefan ter Znanstvenoraziskovalni center SAZU iz Ljubljane.

Fakultete in šole[uredi | uredi kodo]

Laboratoriji, instituti in centri za raziskave[uredi | uredi kodo]

Univerzitetna knjižnica[uredi | uredi kodo]

Univerzitetna knjižnica Univerze v Novi Gorici, ustanovljena aprila 1998, je doslej edina univerzitetna knjižnica na območju severne Primorske. Knjižnica je polnopravna članica v sistemu vzajemne katalogizacije COBISS. Vsi bibliografski podatki o gradivu so vnešeni v sistem COBISS, avtomatizirana je tudi izposoja. Namenjena je vsem študentom in sodelavcem Univerze v Novi Gorici, pa tudi drugim, ki jih zanima gradivo s področij, ki jih knjižnica pokriva. Zbiramo predvsem gradivo s področja ekologije, fizike, kemije, matematike, biologije, gospodarstva, slovenistike in vinogradništva. Knjižnična zbirka trenutno obsega okrog 13.000 monografskih publikacij, 80 naslovov serijskih publikacij, 250 enot neknjižnega gradiva (predvsem CD-ROM-ov) ter e-izdaje znanstvenih publikacij, dosegljivih prek servisov. Knjižnica je za uporabnike odprta od 7 do 10 ur dnevno oz. 47 ur tedensko. Zbiramo predvsem gradivo s področja ekologije, fizike, kemije, matematike, biologije, gospodarstva, slovenistike in vinogradništva.

Založba[uredi | uredi kodo]

Založniška dejavnost - zajema izdajo, zalaganje in organiziranje tiskanja učbenikov in drugih študijskih gradiv, ki so namenjena pedagoškemu procesu ter strokovnih in znanstvenih del, ki se nanašajo oziroma vključujejo v dejavnost Univerze v Novi Gorici.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Predhodnica Politehnike Nova Gorica je bila Fakulteta za znanosti o okolju - prva mednarodna podiplomska šola v Sloveniji. Fakulteta je bila ustanovljena 24. 9. 1995 s soglasjem Sveta za visoko šolstvo Republike Slovenije z dne 12. 7. 1995. Delovati je začela v študijskem letu 1995/96. Ustanovitelja Fakultete sta bila Mestna občina Nova Gorica in Institut Jožef Stefan iz Ljubljane.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

[[Kategorija:Univerze v Sloveniji]|Nova Gorica]]