Ivanovo otroštvo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ivanovo otroštvo
RežijaAndrej Tarkovski
Scenarij
Temelji naIvan
avtor Vladimir Bogomolov
Vloge
GlasbaVjačeslav Ovčinikov
FotografijaVadim Jusov
MontažaLjudmila Feiginova
DistribucijaMosfilm
Datum izida
6. april 1962
Dolžina
94 minut[1]
DržavaSovjetska zveza
Jezikruščina

Ivanovo otroštvo (rusko Ива́ново де́тство, translit. Ivanovo detstvo) je sovjetski vojni dramski film iz leta 1962, ki ga je režiral Andrej Tarkovski v svojem celovečernem prvencu in zanj tudi napisal scenarij skupaj z Mihailom Papavo ter temelji na kratki zgodbi Vladimira Bogomolova Ivan iz leta 1957.[2] V glavnih vlogah nastopajo Nikolaj Burljajev, Valentin Zubkov, Jevgenij Žarikov, Stepan Krilov, Nikolaj Grinko in tudi soproga Tarkovskega Irma Rauš. Film prikazuje zgodbo osirotelega dečka Ivana, ki je izgubil starše ob vdoru nacistične vojske, in njegovih izkušnjah med drugo svetovno vojno.

Film je bil premierno prikazan 6. aprila 1962 in je naletel na dobre ocene kritikov. Na Beneškem filmskem festivalu je osvojil glavno nagrado zlati lev, ki si jo je razdelil v filmom Cronaca familiare, kot tudi na Mednarodnem filmskem festivalu v San Franciscu. Izbran je bil za sovjetskega kandidata za oskarja za najboljši tujejezični film na 36. podelitvi oskarjev, toda ni prišel v ožji izbor.[3] Več znanih režiserjev, kot so Ingmar Bergman, Sergej Paradžanov in Krzysztof Kieślowski, so film izpostavili kot enega bolj vplivnih na njihovo delo.[4] Kot še nekaj filmov iz istega obdobja, kot sta Letijo žerjavi in Balada o vojaku, se posveča ceni vojne za človeka in ne poveličevanju vojne kot v filmih pred obdobjem Hruščova.[5] Tarkovski je v intervjuju leta povedal, da je ob snemanju filma vanj želel »preliti vse svoje sovraštvo do vojne« in je izbral otroštvo, »ker to predstavlja največje nasprotje vojne«.[6]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »IVAN'S CHILDHOOD (A)«. British Board of Film Classification. 29. november 1963. Pridobljeno 19. februarja 2016.
  2. »Богомолов Владимир Осипович. Иван«. www.lib.ru (v ruščini).
  3. Margaret Herrick Library, Academy of Motion Picture Arts and Sciences
  4. Daly, Fergus; Katherine Waugh. »Ivan's Childhood«. Senses of Cinema. Pridobljeno 24. maja 2018.
  5. Vida T. Johnson (2007). "Life as a Dream" (DVD). The Criterion Collection.
  6. Gianvito, John (2006). Andrei Tarkovsky: Interviews (Conversations with Filmmakers Series. University Press of Mississippi. str. 3. ISBN 1-57806-220-9.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]