Faust (film, 2011)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Faust
RežijaAleksander Sokurov
ProdukcijaAndrej Sigle
ScenarijAleksander Sokurov
Marina Koreneva
Jurij Arabov
Temelji naFaust
avtor Johann Wolfgang von Goethe
Doktor Faustus
avtor Thomas Mann
VlogeJohannes Zeiler
Anton Adasinski
Isolda Dychauk
Hanna Schygulla
GlasbaAndrej Sigle
FotografijaBruno Delbonnel
MontažaJörg Hauschild
Studio
Datum izida
8. september 2011
Dolžina
134 minut
DržavaRusija
Jeziknemščina
Proračun8 milijonov EUR
Dohodek bruto2.121.258 USD[1]

Faust je ruski dramski film iz leta 2011, ki ga je režiral Aleksander Sokurov in zanj tudi napisal scenarij skupaj z Marino Korenevo in Jurijem Arabovom. Dogajanje je postavljeno v 19. stoletje, film pa je prosta interpretacija legende o Faustu, temelji tako na Goethejevi tragediji Faust, kot tudi romanu Doktor Faustus Thomasa Manna. Dialogi so v nemščini, v glavnih vlogah nastopajo Johannes Zeiler, Anton Adasinski, Isolda Dychauk in Hanna Schygulla. Zgodba prikazuje Heinricha Fausta (Zeiler), ki si prizadeva razumeti samo naravo življenja in sveta. Obsede ga mlada Gretchen in za preživeto noč z njo proda dušo demonu Mefistu. Snemanje je potekalo med avgustom in oktobrom 2009 na več lokacijah na Češkem, tudi v gradovih naselij Točník, Lipnice nad Sázavou in Ledeč ter mestu Kutná Hora. Studijske prizore so posneli v praškem studiu Barrandov Studios.[2] Manjši del snemanja je potekal tudi v Nemčiji in oktobra nekaj dni na Islandiji.[3]

Film je bil premierno prikazan 8. septembra 2011 na Beneškem filmskem festivalu, kjer je osvojil glavno nagrado zlati lev.[4] Tri dni za tem je bil prikazan v glavnem delu Mednarodnega filmskega festivala v Torontu.[5] Nominiran je bil za evropski filmski nagradi na najboljšo fotografijo in scenografijo in za najboljši film na Londonskem filmskem festivalu BFI. Osvojil je ruske nagrade Nika za najboljši film, režijo, igralca (Adasinski) in scenarij ter nagrade Združena ruskih filmskih kritikov za najboljši film, režijo, scenarij in stranskega igralca (Adasinski).[6]

Vloge[uredi | uredi kodo]

  • Johannes Zeiler kot Faust
  • Anton Adasinsky kot posojilodajalec (Mefisto)
  • Isolda Dychauk kot Gretchen
  • Georg Friedrich kot Wagner
  • Hanna Schygulla kot posojilodajalčeva žena
  • Antje Lewald kot Gretchnova mati
  • Florian Brueckner kot Valentin
  • Sigurdur Skulasson kot Faustov oče
  • Maxim Mehmet kot Valentinov prijatelj
  • Eva-Maria Kurz kot Faustova kuharica

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Faust (2013)«. Box Office Mojo. Pridobljeno 8. decembra 2013.
  2. Zemanová, Irena (18. avgust 2009). »Production: Russian Faust starts shooting in Prague«. Film New Europe. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. oktobra 2011. Pridobljeno 25. januarja 2011.
  3. Staff writer. »Sokurov's Faust Shoot Moves to Iceland«. Iceland Cinema Now. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. avgusta 2011. Pridobljeno 25. januarja 2011.
  4. »Faust – Aleksander Sokurov«. labiennale.org. Venice Biennale. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23. marca 2012. Pridobljeno 7. septembra 2011.
  5. »Faust«. tiff.net. Toronto International Film Festival. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. januarja 2012. Pridobljeno 7. septembra 2011.
  6. »2012«. Russian Guild of Film Critics. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 6. oktobra 2020. Pridobljeno 9. aprila 2020.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]