Ibn Badža

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ibn Badža
Rojstvocca. 1080
Zaragoza[d], Taifa of Zaragoza[d]
Smrt1138[1]
Fes
DržavljanstvoAl Andaluz[2][3]
Poklicfilozof, matematik, astronom, pisatelj, zdravnik, botanik, čebelar, pesnik
EraSrednjeveška filozofija
RegijaIslamska znanost in filozofija
Šola/tradicijanovoplatonizem, aristotelizem
Glavna zanimanja
medicina, falsifa, politična filozofija, psihologija, astronomija, matematika, poezija
Pomembne ideje
»Način življenja osamljenih«, individualizem

Ibn-abu-Bakr Mohamed ibn-Jahja ibn as-Sajigh at-Tudžibi al-Andalusi as-Sarakusti (arabsko أبو بكر محمد بن يحيى بن الصائغ), znan kot Ibn Badža (Badžah, Bajjah) (arabsko ابن باجة, latinizirano Avempace, tudi Avenpace), špansko-arabski polihistor:[4] filozof, znanstvenik, zdravnik, glasbenik, astronom, logik, fizik, psiholog in pesnik, * 1095, Saragosa, Španija, † 1138, Fes, Maroko.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Živel je v Granadi in Saragosi. Napisal je več razprav o astronomiji, v katerih je kritiziral Ptolemejevo delo in na ta način pripravil pot Ibn Tufajlu in Al-Bitrudžiju. Njegove druge razprave govorijo o zdravnikih, ki jih je navajal Ibn Al-Bajtar, in o medicini. Močno so vplivale na Ibn Rušda.

Njegovo najpomembnejše delo, ki se je edino, poleg oprostilnega pisma nekemu prijatelju, ohranilo, je nedokončana filozofska razprava Način življenja osamljenih (Tadbir al-Mutavahid}, latinsko De regimine solitarii), ki je prišlo do nas le v hebrejskem prevodu. V knjigi je hotel prikazati kako lahko človek brez pomoči doseže združitev z aktivnim razumom in na drugi strani, da je cilj filozofije postopna popolnost ljudskega duha s pomočjo božanskega duha.

V astronomiji se odpove epiciklom, ne pa tudi sferični urejenosti sveta.

Leta 1138 je bil verjetno umorjen[5], star 43 let. Njegove misli je naprej razvil Ibn Tufajl. Muslimanski biografi so ibn Badži očitali brezboštvo[navedi vir].

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Corbin, Henry, Zgodovina islamske filozofije, Mohorjeva družba, Celje, 2001 (COBISS)