Gozdni postavnež

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Hypodryas maturna)
Gozdni postavnež

Ohranitveno stanje taksona
premalo podatkov (DD) (IUCN)
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Lepidoptera (metulji)
Naddružina: Papilionoidea
Družina: Nymphalidae (pisančki)
Rod: Euphydryas
Vrsta: E. maturna
Znanstveno ime
Euphydryas maturna
(Linnaeus, 1758)
Sinonimi
  • Hypodryas maturna
  • "Euphydryas matura" (lapsus)

Gozdni postavnež (znanstveno ime Euphydryas maturna) je dnevni metulj iz družine pisančkov.

Opis[uredi | uredi kodo]

Gozdni postavnež meri preko kril med 40 in 45 mm, zgornja stran njegovih pa je temno rjave barve, preko katere se ponavljajo rjavkasto rdeči pasovi lis. Predvsem samci imajo nekaj lis kremasto bele barve. Osnovna barva spodnje strani kril je opečnato rdeča, na zadnjih krilih pa se pojavlja značilno razporejen kremasto bel pas lis in nekaj manjših lis bližje telesa.

Ta vrsta se zadržuje na gozdnih jasah in ob poteh vlažnih dolin. Najbolje se počuti v mešanem gozdu z mladimi sestoji belega jesena (Fraxinus excelsior) in trepetlike (Populus tremula). Gosenice se namreč sprva prehranjujejo z listi jesena, kasneje pa z listi trepetlike. Gosenice se v prvem letu hranijo v skupinah v zavetju svilene mreže, ki si jo spletejo. V jeseni prvega leta skupaj z listjem padejo na tla, kjer prezimijo. Spomladi se gosenice razpršijo in si poiščejo nove gostiteljske rastline iz družine trpotcev (Plantago) in jetičnikov (Veronica). Nato se zabubijo[1].

Ta vrsta metuljev je razširjena po vsej Evropi. Živi v Avstriji, Belgiji, Češki, Franciji, Grčiji, Kazahstanu, Litvi, Luksemburgu, Madžarski, Nemčiji, Poljski, Romuniji, Rusiji, Sloveniji, Srbiji terŠvedski[2]. V Sloveniji spada med zavarovane vrste.

Spodnja stran

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Metulji«. Notranjski regijski park. 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. avgusta 2007. Pridobljeno 17. februarja 2011.
  2. World Conservation Monitoring Centre (1996). Hypodryas maturna . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2009.2. IUCN 2009. Pridobljeno: 27. septembra 2010.