Glukoza

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Grozdni sladkor)
Glukoza
β-D-Glucose
β-D-Glucose β-D-Glucose
Splošno
Ime glukoza
Drugi nazivi grozdni sladkor, krvni sladkor, dekstroza
Kemijsko ime 6-(hidroksimetil)oksan-2,3,4,5-tetrol
Kategorija enostavni sladkorji, ogljikovi hidrati
Molekulska formula C6H12O6
Število CAS 50-99-7
Kratek opis brezbarven prašek
Lastnosti
Molska masa 180,16 g/mol
Agregatno stanje trdnina
Gostota 1,56 g/cm³
Tališče 146 °C
Topnost 470 g/L (voda pri 20 °C)
Smrtni odmerek (peroralno) 25,8 g/kg

Glukoza (D-glukoza; tudi grozdni sladkor, dekstroza, krvni sladkor) je enostavni sladkor (monosaharid) z molekulsko formulo C6H12O6. V mislih imamo D-glukozo. Njen optični izomer L-glukoza se ne pojavlja v naravi.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Grozdni sladkor je Lowitz leta 1792 odkril v grozdju, odtod njegovo ime. Kemijski naziv glukoza je leta 1838 vpeljal Jean-Baptiste André Dumas, Friedrich August Kekulé pa je menil, da je zaradi optičnih lastnosti molekule ustreznejši naziv dekstroza (iz latinščine dexter = desni). V nasprotju z dekstrozo suče levuloza (fruktoza) polarizirano svetlobo v levo.

Biologija in biokemija[uredi | uredi kodo]

Grozdni sladkor spada med enostavne sladkorje in torej med ogljikove hidrate. Je najpomembnejši vir energije za organizem. Rdeče krvničke so zmožne dobiti energijo le iz glukoze, prav tako v normalnih razmerah tudi možgani. Slednji lahko v času stradanja pridobijo tudi do 80 % energije iz ketonskih telesc. Glukoza predstavlja okoli 0,1 % mase krvi. Krvne koncentracije glukoze uravnavata hormona insulin in glukagon.

Glukoza se lahko v organizmu s procesi glikolize, oksidativne dekarboksilacije in citratnega ciklusa popolnoma presnovi do vode in ogljikovega dioksida. Ob preobilju glukoze v organizmu lahko le-ta preko vmesnega presnovka acetil-CoA vstopa v sintezo maščobnih kislin. Presežni del glukoze se skladišči tudi v obliki glikogena. Zaloge glikogena se nahajajo zlasti v jetrih in skeletnem mišičju. Presnovne poti glukoze so natančno uravnane s hormoni.