Grb Istre

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Grb Istre
Različice
Primer kronanega grba Mejne grofije Istre
Podrobno
Nosilec grbaIstrska marka (prvotno)
Istrska županija.
Prva omembakonec 17. stoletja.
KronaVojvodski klobuk (v nekaterih upodobitvah)
ŠčitNa modrem ščitu je zelen heraldičen hrib. Na njem je rdeče opremljena zlata koza.
UporabaDanes se uporablja, kot grb Istrske županije.

Grb Istre je grb Istrske županije, v preteklosti pa je bil v uporabi tudi kot grb Mejne grofije Istre v sklopu Svetega rimskega cesarstva in Avstrijskega cesarstva.

Istra[uredi | uredi kodo]

Kot državna tvorba je bila Istra dolgo časa razklana med Beneško republiko, ki je imela v oblasti obalo in Pazinsko grofijo v zaledju, ki je bila v različnih obdobjih del Kranjske, pod oblastjo Goriških grofov, nazadnje pa je pristala pod Hasburžani.

Razvoj grba[uredi | uredi kodo]

Prvi dokumentirani nadomestek grba je bil emblem, brez posebnih heraldičnih atributov, na ščitu pa je napisano "ISTERREICH". Emblem se je uporabljal za celinsko Istro.

Koza se v grbu prvič pojavi ob koncu 17. stoletja, uporabljali pa naj bi ga Benečani za svoj del polotoka. Koza v modrem polju stoji na zelenem heraldičnem hribčku, pozneje pa ta atribut izpuščajo.

Z Napoleonovo odstavitvijo Beneške republike je bila Istra ponovno združena v Ilirskih provincah.

Leta 1849 se je oblikovalo Avstrijsko primorje. Grb Primorja je bil kvadriran grb na katerem so bili grbi dežel Goriške, Gradiške, Trsta in Istre.

Koza ali kozorog[uredi | uredi kodo]

Na istrskem grbu je koza, vendar ni pravilno heraldično prikazana. Heraldična koza ima namreč manjše rogove, če pa ima daljše je to kozorog[1]. Razlog za to je, da so v času heraldične dekadence novega veka, še posebej v 19. stoletju kozi risali daljše rogove, na grbu Istre pa je to ostalo.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Grboslovje.si
  • Peter Štih, Vasko Simoniti, Peter Vodopivec- Slovenska zgodovina
  1. »Slovenska heraldika«. www.grboslovje.si. Pridobljeno 20. aprila 2024.