Geoglif

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Geoglifi na posekani zemlji v amazonskem deževnem gozdu

Geoglif je velika oblika ali motiv (navadno daljši od 4 metre), ki ga na tleh ustvarijo trajni elementi pokrajine, kot so kamni, kamniti drobci, gramoz ali zemlja. Pozitivni geoglif nastane z razporeditvijo in poravnavo materialov na tleh na način, ki je podoben petroformam, medtem ko negativni geoglif nastane z odstranitvijo dela naravne površine tal, da se ustvari drugačno obarvana ali teksturirana tla na način, podoben petroglifom.

Geoglifi so na splošno vrsta zemeljske umetnosti, včasih pa tudi skalne umetnosti. Na pobočju hriba je ustvarjena figura, tako da je vidna od daleč.

Starodavni[uredi | uredi kodo]

Prazgodovinska angleška hribovska figura Uffingtonskega belega konja

Morda so najbolj znani geoglifi Linije Nazca v Peruju. Kulturni pomen teh geoglifov za njihove ustvarjalce ostaja nejasen, kljub številnim hipotezam.[1] Puščavski zmaj v Arabiji, kamnite zgradbe, ki so veliko številčnejše od linij Nazca, veliko obsežnejše na območju, ki ga pokrivajo, in veliko starejše,[2] je opisala kot geoglifi Amelie Sparavigne, profesorica fizike na Politecnico di Torino v Italiji.[3] Uporaba tega izraza za opis teh značilnosti je verjetno netočna, saj je nedavna raziskava pokazala, da večina ni bila zgrajena predvsem kot umetnost, ampak je bila zgrajena za različne namene, vključno s pogrebnimi kraji in pogrebnimi običaji, ki so pomagali pri lovljenju selitve živali ter kot očiščena območja za taborišča, hiše in ograde za živali.[4]

Linije Nazca v Peruju. Ta fotografija, posneta decembra 2006, prikazuje kolibrija

Od 1970-ih so bili na posekanih zemljiščih v amazonskem deževnem gozdu v Braziliji odkriti številni geoglifi, kar je privedlo do trditev o predkolumbovskih civilizacijah.[5][6][7] Ondemar Dias je pooblaščen za prvo odkritje geoglifov leta 1977, Alceu Ranzi pa za nadaljnje odkritje po preletu Acre.[8][9]

Druga območja z geoglifi vključujejo megalite na Uralu, v Južni Avstraliji (Mož iz Marreeja, ki ni starodavno, temveč sodobno umetniško delo, s skrivnostnim izvorom), Zahodna Avstralija in deli puščave Great Basin na jugozahodu Združenih držav. Hribovske figure, labirinti na travi in s kamni obloženi labirinti Skandinavije, Islandije, Laponske in nekdanje Sovjetske zveze so vrste geoglifov.

Južna Anglija ima številne konjske in človeške figure, vrezane v pobočja s kredo. Primeri so Uffingtonski beli konj, Velikan iz Cerne Abbasa, Westburyjski beli konj in Dolgi mož iz Wilmingtona. Nekateri so starodavni, drugi iz zadnjih stoletij.

V Kazahstanu najdemo več kot 50 geoglifov.[10]

Sodobni[uredi | uredi kodo]

Geoglif Bunjil na You Yangsu, Lara, Avstralija, avtor Andrew Rogers. Bitje ima razpon kril 100 metrov, za njegovo izdelavo je bilo uporabljenih 1500 ton kamnin.

Vsi geoglifi niso starodavni. Gibanje Land Art je ustvarilo številne nove geoglife in druge strukture; morda najbolj znan primer je Spiral Jetty Roberta Smithsona. Številna mesta v zahodnih Združenih državah uporabljajo črke na pobočju (znane tudi kot "gorski monogrami") na hribih nad svojimi lokacijami. Sodobni avstralski kipar Andrew Rogers je ustvaril geoglife po vsem svetu, imenovane Rhythms of Life. Regionalni park You Yangs je dom geoglifa, ki ga je zgradil Rogers v znak priznanja avtohtonim prebivalcem tega območja. Prikazuje Bunjila, mitsko bitje v kulturi lokalnega ljudstva Wautharong Aboriginov.

Portret Džingiskana, naslikan na očiščenih območjih gore Bogd Khan v Mongoliji leta 2006.

Geoglifska besedila in slike so pogosti v Srednji in Notranji Aziji, vendar je bilo malo sistematičnih študij o njihovem izvoru in širjenju.

Novejše figure na jugu Anglije, ustvarjene od zgodnjih 1800-ih, so ohranile starodavno tradicijo figur na pobočju iz krede v regiji. Primeri teh so Litlingtonski beli konj, beli konj iz Devizesa, značke Fovant, Cherhillski beli konj in beli konj iz Marlborougha.

Litlingtonski beli konj v vasi Litlington v jugozahodni Angliji

V letih 2008–2009 je Alfie Dennen ustvaril Britglyph, lokativni geoglif, osredotočen na umetnost, ki je nastal tako, da so udeleženci po Združenem kraljestvu pustili kamne na zelo specifičnih lokacijah in naložili medije, ustvarjene na vsaki lokaciji. Ko smo jih vzeli skupaj in si jih ogledali na spletni strani glavnega projekta, je nastala podoba ure in verige, ki jo je navdihnil pomorski kronometer H5 Johna Harrisona.[11]

Ljudje so uporabili mobilno aplikacijo STRAVA za ustvarjanje Strava art, virtualnih geoglifov.

Geoglifi po svetu[uredi | uredi kodo]

Country Geoglif
Flag of Israel.svg Izrael Geoglifi Har Karkom[12]
Flag of England.svg Anglija Uffingtonski beli konj
Westburyjski beli konj
Velikan iz Cerne Abbasa
Dolgi mož iz Wilmingtona
Pewseyjski beli konj
Litlingtonski beli konj
Flag of the United States.svg ZDA Dolina reke Gila
Kačji nasip
Obraz v Blythe
Zastava Peru Peru Nazca linije
Kandelaber v Paracasu
Zastava Brazilije Brazilija Acre geoglifi
Flag of Chile.svg Čile Atacamski velikan
Zastava Bolivije Bolivija Sajama linije
 Avstralija Mož iz Marreeja
Geoglif logotipa Readymix
Geoglif Bunjila, Viktorija, Avstralija
Zastava Indije Indija Linije velike indijske puščave, (znane tudi kot Boha geoglifi, Radžastan

največji geoglif[uredi | uredi kodo]

V puščavi Thar v Radžastanu v Indiji so raziskovalci odkrili največjo skico ali geoglif na svetu, ki ga je naredil človek. Večja je od linij Nazca v Peruju.

Gre za ogromno spiralno umetniško delo v zaselku Boha, blizu Džaisalmerja, ki se razteza na več kot 1.00.000 kvadratnih metrih. Za ustvarjanje spiralne umetnine je bilo uporabljeno zaporedje geoglifov. Carlo in Uohann Oetheimer iz Francije sta ga prva videla na Google Earth.

Avtorji so izvedli terensko raziskavo formacij v bližini vasi Boha. Tam so našli zaporedje koncentričnih in linearnih struktur. Te značilnosti so dobile ime geoglifi Boha, znani tudi kot Velike indijske puščavske črte. Ocenjujejo, da so geoglifi stari okoli 150 let.[13][14]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. New Technologies for Archaeology: Multidisciplinary Investigations in Palpa and Nasca, Peru, Natural science in archaeology, page 50, Markus Reindel, Günther A. Wagner, Springer Verlag, 2009. ISBN 978-3-540-87437-9
 2. Professor David Kennedy, quoted by Owen Jarus, LiveScience Contributor. "Visible Only From Above, Mystifying 'Nazca Lines' Discovered in Mideast", NBC News (via LiveScience), 9/15/2011
 3. Amelia Sparavigna, quoted by Owen Jarus, LiveScience Contributor. "Visible Only From Above, Mystifying 'Nazca Lines' Discovered in Mideast", NBC News (via LiveScience), 9/15/2011
 4. Kennedy, David (2011). "The "Works of the Old Men" in Arabia: remote sensing in interior Arabia". Journal of Archaeological Science. 38 (12): 3185–3203. doi:10.1016/j.jas.2011.05.027.
 5. Simon Romero (January 14, 2012). "Once Hidden by Forest, Carvings in Land Attest to Amazon's Lost World". The New York Times.
 6. Amazon Jungle geoglyphs in Portuguese
 7. Martti Pärssinen, Denise Schaan and Alceu Ranzi (2009). "Pre-Columbian geometric earthworks in the upper Purús: a complex society in western Amazonia". Antiquity. 83 (322): 1084–1095. doi:10.1017/s0003598x00099373.
 8. Junior, Gonçalo (October 2008). "Amazonia lost and found". Pesquisa (ed.220). FAPESP. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2014-08-12.
 9. "Unnatural Histories – Amazon". BBC Four.
 10. "Mysterious Ancient Geoglyphs Discovered In Kazakhstan Leave Archeologists Perplexed". IFLScience. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2016-05-26. Pridobljeno dne 2022-01-10.
 11. Dennen, Alfie (2009-03-11). "Britglyph". Moblog. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2008-12-18. Pridobljeno dne 2009-03-17.
 12. "The geoglyphs of Har Karkom (Negev, Israel): classification and interpretation" (PDF). ccsp.it. Pridobljeno dne 30 July 2018.
 13. Pacha, Aswathi (2021-06-03). "New geometrical lines discovered in Thar Desert". The Hindu (angleščina). ISSN 0971-751X. Pridobljeno dne 2021-06-17.
 14. "Google Earth reveals the world's largest geoglyph". California News Times (angleščina). 2021-06-16. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2021-06-24. Pridobljeno dne 2021-06-17.

Literatura[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]