Gáspár Heltai

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gáspár Heltai
Rojstvo1510[1][2][…]
Cisnădie[d]
Smrt1574[4][1][…]
Cluj-Napoca
DržavljanstvoFlag of Louis II of Hungary.svg Ogrska
PoklicLutheran pastor, prevajalec, teolog, založnik, pisatelj, prevajalec Svetega pisma

Gáspár Heltai ali Kaspar Helth madžarski protestantski duhovnik, pisec, prevajalec, prvi madžarski leposlovni pisatelj, tiskar, * 1510, Cisnădie, † 1574, Cluj-Napoca.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Po narodnosti je bil transilvanski Sas. Sasi v Transilvaniji izvirajo iz zahodne Nemčije, Luksemburga in Nizozemske. Priimek je dobil od kraja svojega rojstva: Cisnădie se imenuje Hielt v saškem jeziku. Njegovi starši so bili premožni meščani.

Najprej je bil katoliški duhovnik. Kasneje se je vpisal v Wittenberg in postal evangeličan. Najprej je samo saško in nemško govoril, kasneje se naučil madžarski jezik. Leta 1550 je ustvaril tiskarno v Cluju skupaj s tiskarom Györgyom Hoffgreffom, ki je do 1575 delovala v Transilvaniji. Heltai je samo madžarske in latinske knjige tiskal ter pisal. V svojih delih se trudi knjižni jezik tvoriti, ker sta v tem času manjkala standard in tiskarstvo na Ogrskem.

Prva svoja dela so bila protestantska nabožna dela, kot katekizmi. Poskusil je prevesti Biblijo v madžarščino. Ampak so njegova najpomembnejša dela poučne knjige o moralu in veri, ki jih je napisal v leposlovnem stilu. Prevedel, oz. pomadžaril je Ezopove basni, ki so danes še vedno splošno pribljubljene med madžarskimi bralci. Pisal je še knjige o zgodovini Ogrske.

Leta 1569 je odpustil luteranstvo in prešel na unitarizem, vendar so transilvanski knezi, kot István Báthory (ki je bil obenem poljski kralj), preganjali to vero.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Romániai magyar irodalmi lexikon : Szépirodalom, közírás, tudományos irodalom, művelődés II. (G–Ke). Főszerk. Balogh Edgár. Bukarest: Kriterion. 1991. ISBN 973-26-0212-0
  1. 1,0 1,1 data.bnf.fr: platforma za odprte podatke — 2011.
  2. NUKAT — 2002.
  3. CONOR.SR
  4. Record #100292135 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  5. Post-Reformation Digital Library