Festival Imago Sloveniae

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Festival Imago Sloveniae je mednarodni projekt nacionalnega pomena. Festivalski cikli in kulturna ponudba festivala so v slovenskem prostoru prisotni od leta 1988. Za izvedbo dogodkov v okviru festivala skrbita Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije in Zavod za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra. Vsako leto se v okviru festivala zvrsti več kot 100 koncertov klasične, jazz in etno glasbe, ki se jih udeleži več kot 80.000 obiskovalcev.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Začetki Festivala Imago Sloveniae segajo v leto 1988, ko je bilo ustanovljeno Društvo za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra. Idejni vodja in dosmrtni predsednik društva je bil priznani glasbenik in profesor na Akademiji za glasbo Ljubljana, [[Primož Lorenz] 1944, † 2007. V sklopu festivalov Poletje v Stari Ljubljani in Noči v Stari Ljubljani so s koncertnimi prireditvami oživili staro mestno jedro. Koncertna prizorišča so postali trgi, vodnjaki, sakralni objekti in spomeniki. V letu 1994 je bilo na podlagi prizadevanj društva ustanovljena Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije. Ustanovni člani so bili tedanji predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti dr. France Bernik, tedanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan in tedanji slovenski metropolit dr. Alojzij Šuštar. Leta 2006 se je društvo preoblikovalo v Zavod za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra, ki je primernejša organizacijska oblika za profesionalno kulturno produkcijo. Zavod je postal nosilec vseh projektov.

Festivali in cikli[uredi | uredi kodo]

Prireditve in dogodki, ki jih organizira Festival Imago Sloveniae, so na zemljevid kulturnega dogajanja postavili številne lokacije v Ljubljani, Sloveniji in tudi v tujini.

Mednarodni cikel Poletje v Stari Ljubljani[uredi | uredi kodo]

Od leta 1988 se poleti v Ljubljani koncerti odvijajo na najlepših lokacijah stavbne kulturne dediščine (mestni trgi, atriji, grad, mestna hiša, muzeji in cerkve). Program od sredine junija do konca avgusta ponuja koncerte klasične glasbe iz različnih obdobij in na Jazz odru na Starem trgu koncerte slovenskih in tujih jazz zasedb. Posebnost festivala so mednarodne zasedbe, v katerih sodelujejo glasbeniki iz različnih držav, in koncerti simfoničnih orkestrov na mestnih trgih.

Mednarodni festival Noči v stari Ljubljani[uredi | uredi kodo]

Mednarodni festival Noči v Stari Ljubljani poteka zadnji teden v avgustu. Po obsegu, številu nastopajočih in številu obiskovalcev gre za eno največjih kulturnih prireditev s področja glasbe v slovenskem prostoru. Večina dogodkov se odvija na prostem, na različnih prizoriščih v starem mestnem jedru. Vsebinsko zasnova festivala temelji na zahtevnejši, resni glasbi (jazz, etno, šansoni in klasična glasba). V programu so vključeni kakovostni slovenski in tuji izvajalci (iz več kot 15-ih držav). Poudarek je na mladih umetnikih in sodobni glasbeni produkciji.

Mednarodni festival Imago Sloveniae[uredi | uredi kodo]

Projekt s pomočjo žive kulture oživlja kulturno podobo starih mestnih jeder (trgov, gradov in sakralnih objektov ter muzejev). Festival je uspel združiti 25 slovenskih občin in krajev, ki pod blagovno znamko IMAGO SLOVENIAE vsako poletje organizirajo več kot 60 koncertov ter drugih kulturnih dogodkov. Širitev vrhunske umetnosti v manjše kraje, promocija resnih glasbenih zvrsti in promocija ustvarjalcev in poustvarjalcev so ene najpomembnejših lastnosti festivala.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • [http:/imagosloveniae.net/]