Eurogendfor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

EUROGENDFOR ali Evropske žandarmerije (krajše EGF) je bil uveden na podlagi sporazuma leta 2006 med petimi državami članicami Evropske unije (EU) in sicer: Francija, Italija, Nizozemska, Portugalska in Španija. Romunija se je pridružila leta 2009.

Namen[uredi | uredi kodo]

Njen namen je vzpostavitev evropske intervencijske sile za opravljenje paravojaških policijskih nalog in so specializirane za krizno upravljanje [1]. Njen status je zapisana v pogodbi Velsen z dne 18. oktobra 2007.

Sedež EGF je v Vicenzi, v severovzhodni Italiji. Jedro organizacije sestavlja 800-900 članov, kateri so lahko v 30 dneh napoteni na krizno območje.[2].

Dodatnih 2300 članov, je na voljo in v stanju pripravljenosti. Poljska Vojaška žandarmerija, je tudi partner EGF. Poljska je 10. oktobra 2006 izrazila željo po pridružitvi [3]. V decembru 2011 je Poljska zaprosila za polno članstvo v EGF [4].

Uradni partner organizacije je tudi Litva [5]. V prihodnosti bo večjemu številu držav dovoljeno, da se pridružijo organizaciji.

Nemčija ne sodeluje v EGF, saj jim njihova ustava ne dovoljuje uporabe vojaške sile policijskih služb [6][7].

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Francoski minister za obrambo Michèle Alliot - Marie je septembra 2003 prvi predlagal enoto EGF. Skupaj z italijanskim obrambnim ministrom Antonio Martinom, sta jo predstavila na srečanju obrambnih ministrov Evropske unije oktobra 2003. Dne 17. septembra so jo ministri petih držav implementirali v Noordwijku na Nizozemskem. 23. januarja 2006 je bila EGF uradno odprta ob vojaški slovesnosti v vojašnici Gen chinotto v Vicenzi[2].

EGF je v celoti začel delovati 20. julija 2006.

Po vstopu Romunije v Evropsko unijo, je bila romunska žandarmerija sprejeta kot stalna opazovalka v EGF, kar je prvi korak na poti do polnopravnega članstva[8] 3. marca 2009 je romunska žandarmerija postala polnopravna članica Evropske žandarmerije[9].

Od decembra 2009 sodeluje EGF v mednarodnih silah Nata. Sodeluje v Afganistanu (Isaf) pri usposabljanju afganistanske nacionalne policije.

V začetku leta 2010 je bil EGF napoten na Haiti za pomoč pri varnostnih prizadevanjih[10][7].

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]