Eskulapova palica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Eskulapova palica

Eskulapova palica (tudi Asklepijeva palica) je antični simbol, povezan z astrologijo in medicino. Gre za okrog palice ovito kačo. Stari Grki in Rimljani so Asklepija (rimski Eskulap) častili kot boga zdravilstva.

Simbolika[uredi | uredi kodo]

S povezavo kače, ki se levi - simbol ponovnega rojstva in plodnosti ter dobrega in zla v eni osebi - in palice - simbol avtoritete, drevesa, družabnika, prebivališča in namestnika božanstva - Eskulapova palica simbolizira umetnost zdravilstva. Okrog palice ovita kača je po splošnem prepričanju navadni gož, Elaphe longissima.

Nekateri strokovnjaki menijo, da je simbol nekoč predstavljal okrog palice ovito glisto. Parazitske gliste, kot je »mali zmaj iz Medine« (Dracunculus medinensis) so bile v antiki pogosta okužba in so jih iz kože odstranjevali s previdnim ovijanjem okrog palice. Morda so zdravniki z upodobitvijo črva na palici oglaševali to svojo storitev. Danes je simbol zahodne medicine.

Eskulapova palica je del zvezde življenja

Ta simbol je del zvezde življenja - logotip Svetovne zdravstvene organizacije in pri nas službe nujne medicinske pomoči, simbol ameriške medicinske zveze ter simbol Slovenskega zdravniškega društva.

Eskulapovo palico pogosto zamenjujejo s kaducejem (dve okrog palice oviti kači), ki je simbol boga Hermesa, povezanega s trgovino.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Bernadette Brady. Brady's Book of Fixed Stars. Weiser Books (September 1, 1999). ISBN 1-57863-105-X.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]