Navadni gož

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Navadni gož
AskulapnatterW.jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Sauropsida (plazilci)
Red: Squamata (luskarji)
Podred: Serpentes (kače)
Družina: Colubridae (goži)
Rod: Elaphe
Vrsta: E. longissima
Znanstveno ime
Elaphe longissima
Laurenti, 1768

Navadni gož (znanstveno ime Elaphe longissima) je kača, ki je človeku že od nekdaj burila domišljijo in ga najdemo celo v simbolu slavnega zdravilca Eskulapa. Večkrat se zadržuje v bližini človeških bivališč, saj tam najde dovolj miši in voluharic s katerimi se v glavnem prehranjuje, v senikih pa pogosto najde tudi primerno toplo mesto za gnezdenje. Zraste do dveh metrov ali več. Živi po vsej Sloveniji razen v goratih predelih.

Opis[uredi | uredi kodo]

Navadni gož je dolga kača, ki lahko preseže dolžino dveh metrov in tako spada med največje slovenske kače. Hrbtni del vitkega telesa je temno rjave do skoraj črne barve, ki je posut z drobnimi belimi pikicami, medtem ko je trebušni del kače večinoma bel ali rumenkast. Z ozirom na močno telo ima navadni gož majhno glavo, ki je pokrita z devetimi večjimi luskami, kar je značilno za vse slovenske nestrupene kače. Za glavo ima svetlo liso, ki je izrazita zlasti pri mladih živalih. Gož lahko doseže do 225 cm, ampak so primerki ki merijo več kot 200 cm zelo redki, povprečna velikost goža je od 130 do 160 cm.

Gož spada med plazilce, zato celo življenje diha s pljuči.

Prehrana[uredi | uredi kodo]

Gož se prehranjuje z malimi sesalci. Hrani pa se tudi s ptiči in njihovimi jajci, saj je odličen plezalec in zlahka pride do gnezda.

Življenjski prostor[uredi | uredi kodo]

Živi v prisojnih,redko listnatih gozdovih, ne izogiba pa se niti človekovih bivališč. Tu je zelo koristen, saj lovi miši in ostalo golazen. Razširjen je po vsej Sloveniji, razen v Prekmurju. Zadnja leta ga na žalost vidimo vse redkeje.

Razmnoževanje[uredi | uredi kodo]

Parijo se maja ali junija. Konec junija samice odložijo do 20 podolgovatih jajc, pogosto ob človeških bivališčih. Avgusta ali septembra se izvalijo do 25 cm dolgi mladiči. Navadni goži spolno dozorijo, ko dosežejo nekje med 80 in 100 cm dolžine. Živijo približno 25 let.