Enorog

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Enorog[1]
Narwhalsk.jpg
Velikost v primerjavi s človekom
Velikost v primerjavi s človekom
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Cetacea (kiti)
Družina: Monodontidae (samorogi)
Rod: Monodon
Vrsta: M. monoceros
Znanstveno ime
Monodon monoceros
Linnaeus, 1758
Območje razširjenosti (modra barva)
Območje razširjenosti (modra barva)

Enorog ali enorožec, tudi samorog ali narval (znanstveno ime Monodon monoceros), je arktična vrsta kita. Je žival, ki se jo le poredkoma najde južno od 70° severne zemljepisne širine. Je eden izmed dveh kitov v skupini belih kitov.

Opis[uredi | uredi kodo]

Lobanja samoroga z dvema rogovoma. Dva rogova sta redek pojav pri samorogih.

Najnenavadnejša lastnost samoroga je nenavaden dolgi rog, sekalec, ki se vije od leve strani gornje čeljusti pri samcih. Rog lahko zraste do dolžine treh metrov (v primerjavi z dolžino telesa od 7-8 metrov) in doseže težo do 10 kilogramov. En samorog na približno 500 samcev ima po dva rogova, kar se zgodi, ko desni zob, po navadi manjše velikosti, prav tako zraste. Čeprav redko, so tudi pojavi, da imajo samice rog. Zabeležen je en sam primer samice z dvema rogovoma.[3]

Ohranjenost in lov[uredi | uredi kodo]

Glavni plenilci enorogov so polarni medvedi in kiti orke. Ljudstvu Inuitov je dovoljen zakonit lov teh kitov. Severna klima ponuja le malo z vitamini bogate hrane, ki se dajo zaužiti le z mroži, tjulnji in kiti. Jetra kita po navadi lovci pojedo nemudoma po starem običaju v znak spoštovanja do ubite živali. Na Grenlandiji se za lov uporabljajo običajne kitolovske metode (prebadanje s sulico), toda motorni čolni in lovske puške se pogosto uporabljajo v severni Kanadi. Organizacije za zaščito živali že dolgo protestirajo proti ubijanju enorogov.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Macdonald D. (ur.) 1996. Velika enciklopedija: Sesalci. Ljubljana: Mladinska knjiga. ISBN 86-11-14524-0 (COBISS)
  2. Jefferson, T.A., Karkzmarski, L., Laidre, K., O'Corry-Crowe, G., Reeves, R., Rojas-Bracho, L., Secchi, E., Slooten, E., Smith, B.D., Wang, J.Y., Zhou, K. (2012). "Monodon monoceros". Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN. Verzija 2012.2. Svetovna zveza za varstvo narave. Pridobljeno dne 10.1.2012.CS1 vzdrževanje: Večkratna imena: authors list (link)
  3. Carwardine, Mark (April 1995). DK Handbooks: Whales Dolphins and Porpoises. Dorling Kindersley. ISBN 1564586200.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]