Enciklopedija slovenske kulturne zgodovine na Koroškem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Enciklopedija slovenske kulturne zgodovine na Koroškem  
Enzyklopädie der slowenischen Kulturgeschichte in Kärnten - Cover.JPG
AvtorKatja Sturm-Schnabl in Bojan-Ilija Schnabl
DržavaAvstrija, Nemčija
Jeziknemščina
ZaložnikBöhlau Verlag
Datum izida2016
Žanrenciklopedija
Vrsta medijaknjiga
Št. strani1603
Klasifikacija
COBISS ID([https://plus.cobiss.si/opac7/bib/1877638 COBISS)]

Enciklopedija slovenske kulturne zgodovine na Koroškem, od začetkov do leta 1942, ki je izšla pod izvirnim nemškim naslovom Enzyklopädie der slowenischen Kulturgeschichte in Kärnten/Koroška, Von den Anfängen bis 1942, je enciklopedijsko delo koroško slovenskih izdajateljev Katje Sturm-Schnabl in Bojana-Ilije Schnabla. Izšlo je leta 2016, obsega tri zvezke velikega formata in ima 1603 strani ter je opremljena z bogatim slikovnim gradivom, dodatne razsežnosti branja pa ponujajo kode QR.

Enciklopedija vsebuje več kot 1.000 gesel ter skupaj s konceptualnimi oz. redakcijskimi kazalkami nad 2.200 vnosov več kot 160 avtorjev in avtoric z različnih znanstvenih področij in kulturnih ozadji in držav (Avstrija, Slovenija, Italija, Nemčija, Francija, Rusija in ZDA).[1][2]

Vsebina[uredi | uredi kodo]

V enciklopediji so objavljeni tako zapisi inovativnih terenskih raziskav, novih temeljnih raziskav s področja kulturne zgodovine, kot znanstvene analize in sinteze, mdr. povezane s terminologijo, pravno oz. zlasti ustavno ter srednjeveško zgodovino ter vprašanju zgodovinskih kontinuitet in diskontinuitet. V njej se najde tudi sodobna dela o toponomastiki, najde pa se tudi dela z etnološkimi raziskavami in raziskavami glasbene zgodovine, dela o jezikoslovju, dialektologiji in s področja sodobne sociolingvistike, analize zgodovinske književnosti. Posebne pozornosti je deležna splošna kulturna dediščina in umetnostna zgodovina. Nove biografije številnih kulturnih aktivistov omogočajo novo razumevanje družbenih in političnih procesov. Ob tem enciklopedija tudi obravnava širši geografski prostor, s katerim je bila Koroška v zgodovinskih stikih ali s katerim sta bila dežela in koroški Slovenci povezani.

Recepcija[uredi | uredi kodo]

Enciklopedija je bila prvič predstavljena širši javnosti 4. maja 2016 v veliki dvorani Koroškega deželnega arhiva, kjer je uvodne besede povedal direktor arhiva, Wilhelm Wadl, ki je o enciklopediji mdr. menil: »Z Enciklopedijo] se odpira nova doba stvarnega in plodnega diskurza.«[3] O enciklopediji je izšel članek v slovenskem listu Krške škofije Nedelji pod naslovom Koroški spomin je sedaj jasnejši.[4] 8. maja 2016 ji je bil posvečen osrednji članek Korošica dneva pod naslovom Katja Sturm-Schnabl: Lebenswerk in drei Bänden v pomembnem nemškem koroškem časniku Kleine Zeitung.[5] V »Slovenskem tedniku za Koroško« Novice je 19. junija 2016 izšla obširna reportaža pod naslovom Srčni in življenjski projekt kot opus magnum izpod peresa Emanuela Polanška.[6]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. EMP (Emanuel Polanšek): Predstavitev znanstvenega projekta Katje Sturm-Schnabl, Enciklopedija slovenske kulturne zgodovine na Koroškem. V: Novice, slovenski tednik za Koroško, Celovec 6.5.2016, str. 5.
  2. "Koroški spomin je sedaj jasnejši". V: "Nedelja, cerkveni list krške škofije", Fokus, štev. 20, 15. maja 2016, letnik 85, str. 4-5.
  3. Radio Agora: https://cba.fro.at/317188
  4. "Koroški spomin je sedaj jasnejši, Katja Sturm-Schnabl in Bojan-Ilija Schnabl sta izdala enciklopedijo slovenske kulturne zgodovine na Koroškem do leta 1942," Nedelja, 15. maj 2016, str. 4-5.
  5. http://www.kleinezeitung.at/k/kaernten/kaerntnerdestages/4983950/Kaerntnerin-des-Tages_Katja-SturmSchnabl_Lebenswerk-in-drei-Baenden?from=suche.intern.portal
  6. Emanuel Polanšek, "Srčni in življenjski projekt kot opus magnum, Enciklopedija slovenske kulturne zgodovine na Koroškem," Novice, Celovec, 19. junij 2016, str. 6-7.

Viri[uredi | uredi kodo]

Katja Sturm-Schnabl, Bojan-Ilija Schnabl (izd./Hg.): Enzyklopädie der slowenischen Kulturgeschichte in Kärnten/Koroška, Von den Anfängen bis 1942. Wien-Köln-Weimar, Böhlau Verlag 2016, 3. zv., 1603 str., ISBN 978-3-205-79673-2.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]