Dom Pristava v Javorniškem Rovtu

Dom Pristava v Javorniškem Rovtu je graščina ob vznožju Karavank v Občini Jesenice v severnozahodni Sloveniji. Nahaja se na 975 m nadmorske višine nad naseljem Javorniški Rovt. Je priljubljena izletniška točka.

Dvorec je bil zgrajen leta 1641 ali 1647 kot planinska koča za družino Pasarelli, tamkajšnje nižje plemstvo, ki je v dolini imelo v lasti železarne. Leta 1752 je Pristavo kupil Michelangelo Zois.[1] V začetku 18. stoletja je stavba pripadala Karlu Zoisu, plemiču in razsvetljenskemu botaniku, ki je na tem mestu ustanovil drugi botanični park na Kranjskem.[2] Park še vedno obstaja in ima vrsto lokalnih in eksotičnih dreves.

Dom je nadstropna stavba s kamnitim vhodnim portalom in obokano vežo. Na fasadi je sončna ura. Objekt je bil pred kratkim prenovljen. Dom ima gostilno, restavracijo in plesišče na prostem.[3] Okoliški travniki so priljubljeni med izletniki in znani po obilici pozno-pomladanskimi divjimi narcisami. Bližnji Javorniški slapovi, niz treh slapov v zgornjem toku potoka Javornik, so priljubljena pohodniška destinacija.[4] Hiša je dostopna po cesti iz Koroške Bele ali peš po Gajškovi poti.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 16370«. Pregledovalnik Registra nepremične kulturne dediščine. Ministrstvo RS za kulturo.
  2. Karawanken Zukunft site[mrtva povezava]
  3. »Piknik prostori«. Pikniki.si. Pridobljeno 4. julija 2023.
  4. »Javorniški slapovi in Alničje«. Pridobljeno 4. julija 2023.