Dinarsko gorstvo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Dinarsko gorstvo je gorski sistem zahodnega Balkanskega polotoka.

Območje[uredi | uredi kodo]

Razdelitev Dinarskega gorstva

Dinarsko gorstvo je mlado nagubano gorstvo, ki poteka vzdolž na zahodnem delu Balkanskega polotoka, vzdolž Jadranskega morja in geotektonsko predstavlja del Dinaridov. Na severozahodnem delu meji z alpskimi gorstvi, in sicer na črti Tolmin - Idrijca - Žiri - južni rob Ljubljanskega barja - Škofljica - Temenica - Šmarjeta - Krka - Sava, na zahodu zajema tudi Istro in otoke, na jugu pa se razteza do porečij Kolubare in Morave, oziroma do Kosovske kotline in Prokletije v Srbiji.

Za to gorstvo je značilna »Dinarska« smer gubanja v smeri severozahod-jugovzhod. Gorstvo se geomorfološko deli na notranji dinarski pas in zunanji kraški pas.

Med najvišjimi vrhovi gorstva so najvišji Jezerski vrh na meji s Črno goro, 2692 m Durmitor (2522 m), Dinara (1913 m), Velebit (1758 m), v Sloveniji pa Snežnik (1796 m).

Kamnine[uredi | uredi kodo]

Gorstvo tvorijo v glavnem karbonatnevode in fliš (primer Slovenska Istra) na zahodu in palozojske, permokarbonske, metamorfne in magmatske kamnine na severovzhodu. Karbonatne kamnine, predvsem apnenec in dolomit omogočata nastanek s kraškimi pojavi bogat svet.

Podnebje[uredi | uredi kodo]

Položaj gorstva(69) tvori naravno pregrado med Panonsko nižino in Jadranom, ki sili vlažne;) zračne mase k dviganju, povzroči nadpovprečne količine padavin, hkrati pa predstavlja gorstvo tudi mejo med celinskim in sredozemskim podnebjem. Največ padavin je v hladni polovici leta, predvsem novembra, decembra in januarja, najmanj pa julija in avgusta.

Povezave[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]