Diagram stelacije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Diagram stelacije za pravilni dodekaeder Na sliki je osrednji petkotnik označen. Ta diagram predstavlja dodekaedrovo stransko ploskev.

Diagram stelacije (tudi vzorec stelacije) je v geometriji ravninski dvorazsežni diagram stranske ploskve poliedra, ki kaže črte, kje se druga stranska ploskev seka z njo. Črte dvorazsežni prostor razdelijo na področja. Področja, ki se ne sekajo s kakšnimi naslednjimi črtami se imenujejo osnovna področja. Običajno neskončna področja izključimo iz diagrama vzdolž poljubnega neskončnega dela črt. Vsako osnovno področje predstavlja zgornjo stransko ploskev ene celice in spodnjo stransko ploskev druge.

Skupina teh diagramov , po eden za vsako vrsto stranske ploskve se lahko uporabi za prikaz poljubne stelacije poliedra s pomočjo osenčenja področij, ki se pojavljajo v tej stelaciji.

Diagram stelacije obstoja za vsako stransko ploskev poliedra. Kadar ima polieder tranzitivne stranske ploskve se lahko uporabi simetrija tako, da imajo vse stranske ploskve enako osenčenje. Polpravilni poliedri kot so arhimedska telesa bodo imeli različne diagrame stelacije za različne vrste stranskih ploskev.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]